Министърът на отбраната Георги Панайотов посети днес УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив, за да се запознае със състоянието на настанения там курсант старши сержант Пресиян Първанов от Факултет "Общовойскови" на НВУ "Васил Левски" във Велико Търново, който пострада вчера при инцидент на летище "Чешнегирово". Това съобщиха от военното ведомство.

След животоспасяваща операция заради тежката черепно-мозъчна травма, пострадалият военнослужещ е преведен в реанимацията, в стабилно състояние, но все още без категорична прогноза. За да се запознае със състоянието му болницата е посетил и началникът на НВУ "Васил Левски" бригаден генерал Иван Маламов.

Инцидентът е станал след приключване на парашутни скокове. Заедно с още двама курсанти пострадалият смъква парашут, закачен на дърво, при което отчупен клон тежко го наранява. Курсантът е транспортиран до ВМА - МБАЛ-Пловдив, след което и до УМБАЛ "Свети Георги", за животоспасяваща операция в Клиниката по неврохирургия.

Още един военнослужещ е пострадал вчера при скок с парашут в района на летище "Чешнегирово". След нормално напускане на самолета редник Антон Гинев от военното формирование 52 630 - Пловдив, от състава на Съвместното командване на специалните операции, се сблъсква във въздуха с друг парашутист от същия заход. В резултат на това при приземяването получава фрактура на десния крак. Военнослужещият е транспортиран до ВМА - МБАЛ-Пловдив, където е поставена диагнозата "фрактура на подбедрицата на десния крак", информират от Министерството на отбраната.