"Посолството на САЩ приветства решението, прието днес от Народното събрание, за начало на преговорите за придобиване на нови самолети F-16 Block 70 от "Локхийд Мартин", се казва в съобщение, публикувано но сайта на американската дипломатическа мисия у нас (на който се уточнява, че "поради липса на финансиране, актуализациите ще бъдат ограничени до възобновяване дейността на федералното правителство").

Мандатът за преговори беше даден, въпреки, че управляващото мнозинство на ГЕРБ и "Обединени патриоти" се пропука - "за" бяха от ГЕРБ, само 11 от общо 27 патриоти - всички от партията на вицепремиера Красимир Каракачанов - ВМРО, както и тези на ДПС. "Против" бяха от БСП, НФСБ, "Атака" и "Воля".

"Очакваме да продължим да укрепваме стратегическото си партньорство с България, нашия съюзник в НАТО", се казва още в лаконичното изявление на посолството. Още, след като правителството предложи на парламента да започне преговори за F-16, от администрацията на президента Доналд Тръмп приветстваха "плановете за модернизация на въоръжените сили на България".

"Съединените щати остават ангажирани да работят заедно с българското правителство по определяне на окончателните параметри на потенциална продажба на F-16, така че да отговарят на бюджетните и оперативни изисквания, като едновременно с това предлагат отлични оперативни способности. Ние сме убедени, че F-16 блок 70 предлага на България най-добрата възможна комбинация от цена, бойни способности и взаимна съвместимост с другите натовски военновъздушни сили. Ако F-16 блок 70 бъде избран от България, то той ще служи на българските Военновъздушни сили ефикасно и надеждно десетилетия наред", се казваше тогава в съобщението.

От компанията "Локхийд Мартин" пък заявиха:

"F-16 блок 70 е един от най-модерните изтребители в инвентара на НАТО и предлага невероятни технически възможности на Военновъздушните сили на България. Според Програмата за чуждестранни военни продажби, цената в офертата се определя от правителството на САЩ след консултации с фирмите и купуващото правителство. "Локхийд Мартин" заявява ангажимента си в течение на процеса по придобиване да максимизира икономическите и индустриални ползи за България и ще работи с правителствата на САЩ и България за икономия на разходите във връзка с офертата за F-16".