"Добър знак е, че преговорният процес продължава. Аз съм умерен оптимист. Следващите 9 месеца трябва да се преоснове регулаторната рамка на държавата. Това не е лесна задача. Реалистична е, ако имаме ясни правила как това да се случи."

Това заяви министърът на финансите в оставка Асен Василев в предаването "120 минути" по bTV.

На въпрос дали след ротацията ще остане финансов министър, Василев отговори така:

"Това зависи от парламента. Преговарящите екипи могат да направят предложение в най-добрия случай, но решението е на депутатите в парламента. Решение е на г-жа Габриел. Тя има право да впише министрите, с които тя иска да работи в папката, която ще връчи на президента".

По думите му при успешна ротация акад. Николай Денков остава вицепремиер, а въпросът с какви функции е тема на преговорите.

"Основният фокус на преговорите беше да се изготви документ - как продължаваме в следващите 9 месеца и до края на мандата. След като първите 9 месеца приехме антикорупционно законодателство, промяна в Конституцията и т.н., всичко трябва да стане реално, а не да остане на хартия. За да стане реално, трябва да се договорят правила, по които ще се избират членовете на всички органи, да са ясно разписани, да има гражданско участие, да не става бързо и на тъмно. Изключително важно е да се заложи законодателната и правителствената програма следващите 9 месеца и да се обнови това, което остава от първата правителствена промяна", каза Асен Василев.

По думите му най-голямата битка е за прозрачността в регулаторите и институциите.

"Ако някъде има ябълка на раздора, тя е свързана с процеса на подбиране на хората в регулаторите, ръководителите на службите и всичко да се случва по прозрачен начин. Всичко друго са дребни движения по терена", посочи финансовият министър в оставка.

По думите му България е на финалната права в процеса по влизането в еврозоната.

"Цените не се качват, в момента инфлацията спада драматично. Очакваме да продължи да спада и да достигне между 2 и 2,5%. Еврото през 2025 г. е напълно реалистично. Всички условия са изпълнени с изключение на инфлацията. Различните модели показват, че ще го изпълним през 2024 г., въпросът е кой месец", коментира Асен Василев.