Кой ще е кандидатът на ГЕРБ и по този начин ще се превърне в основен опонент на сегашния държавен глава? Това е енигмата, която завъртя не едно и две имена на политици и общественици през последните дни в публичното пространство, но без нито един да е потвърден официално. Последното име, което се спряга за кандидат-президент, който ще получи подкрепата на ГЕРБ, е това на ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков.

ГЕРБ няма да издига партийна кандидатура и ще подкрепи ректора на най-старото висше учебно заведение у нас, но той ще бъде издигнат от инициативен комитет като кандидат за президент на изборите на 14 ноември, научи Dir.bg от свои източници.

Класическият филолог Анастас Герджиков никога не е афиширал политически пристрастия, за да бъде обвързван или подозиран в желание за политическа кариера. Той е втори мандат ректор на СУ, възпитаник на Националната гимназия за древни езици и култури, преподавател по латински език.

До момента бяха спрягани имената на политици от ГЕРБ, но и на общественици, неангажирани с политиката пряко. Заместник-председателят на партията Томислав Дончев бе лансиран в двойка с бившия външен министър Екатерина Захариева.

Друг политик от ГЕРБ, кметът на Бургас Димитър Николов, също беше пуснат в надпреварата, поне в медийното пространство. Завъртя се и името на проф. Асен Балтов отново в двойка със Захариева, като вице, но впоследствие хирургът отрече да се впуска в политиката. Все пак вероятно именно Екатерина Захариева ще бъде кандидатът за вицепрезидент, подкрепен от ГЕРБ.

Днес стана ясно, че и президентът от 2012 до 2017 г. Росен Плевнелиев е разговарял за своята кандидатура с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, но е отказал с аргумента, че сега не е време за политици като него. Самият Плевнелиев разкри още, че и ген. Мутафчийски, началникът на ВМА, е отказал да бъде кандидат-президент на ГЕРБ. Плевнелиев изрази мнението, че е препоръчал на Борисов да бъде издигнат лекар.

Само часове по-рано анализаторът и пиар експертът Нидал Алгафари прогнозира кой ще бъде основният опонент на Румен Радев в президентската битка. Той го описа като ерудит и олицетворение на обединител. "Най-добре познатата българска личност в световен мащаб. Човек, с който бихме се гордели. Владее чужди езици, не само английски. Достатъчно осигурен, за да не му се налага да е вторачен в държавния бюджет. Не е развеждан. Семеен, с много успели деца. Дано се окажа прав и на драго сърце бих спомогнал той да спечели!", написа Алгафари, а мнозина разпознаха в описанието Симеон Сакскобургготски. 

Други пък завъртяха в социалната мрежа името на председателя на Фондация "Българска памет" - бизнесменът и меценат д-р Милен Врабевски.

Самият Бойко Борисов заяви преди дни, че ГЕРБ ще пази в тайна кандидата си до последния момент.