Стратегическото партньорство между България и САЩ е по-силно от всякога, с повече от 2 млрд. в двустранна търговия и постоянно разширяващи се връзки в различни сектори - търговския, културния, гражданския и публичния сектор. Историята между двее държави продължава да се развива и днес. Убеден съм, че главите, които пишем сега и в бъдеще, ще бъдат най-добрите и най-интересните в нашата история.  Това каза Кенет Х. Мертен, новоназначеният американски посланик в България, по време на събитие, организирано от Атлантическия клуб в България и водено от д-р Соломон Паси, президент на организацията.

Посланикът отбеляза постоянно разширяващи се връзки в различни видове сектори, както и навършващите се 120 години дипломатически отношения между България и САЩ.

Сред присъстващите на събитието бяха президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев, зам-председатели на Народното събрание, посланици, депутати, военни, бивши министри и др.

Според Мертен САЩ и България са постигнали много като партньори, съюзници и най-доброто предстои. Посланикът посочи, че ще направи най-доброто да покани членове на американския конгрес да посетят България.

Снимка: БТА

Във всяка една страна има потенциални заплахи за демокрацията, стана ясно от думите на Мертен. Според него начинът да бъдат преодолени подобни предизвикателства не е като бъде забранено да хората да разговарят и изразяват своето мнение. Трябва се намери начин хората да бъдат убедени защо демокрацията е нещо позитивно, защо икономиките на държавите печелят от сътрудничеството, каза той.

Безвизовият режим за пътуване до САЩ е нещо, за което посланикът е говорил с всяко едно длъжностно лице в служебното правителство и в сегашното редовно, обясни Кенет Мертен. Ще се ангажирам да работя и сътруднича с българското правителство по отношение на това, което трябва да се случи и да бъде направено, добави първият дипломат на Вашингтон в София. По думите му не е политическо решение относно това кои държави ще получат безвизов режим за пътуване до САЩ и има заложени критерии, които България трябва да изпълни.

Работим с всяко едно правителство, което е избрано, отговори посланикът на въпрос за отношенията на посолството с редовния кабинет. Като дипломат имам опит в работа с правителства, които са изключително благоприятно настроени към САЩ и такива, които не са толкова благоприятно настроени, но целта ни винаги е да се опитаме да насърчим държавите да подкрепят позициите, които САЩ подкрепят, независимо дали в ООН или други международни организации и да споделяме целите, които вие споделяте, каза още Мертен.

Снимка: БТА

Американският посланик допълни, че аплодира силните сигнали, които българското правителство изпраща във връзка с укрепването на връзките си с ЕС.

По думите му обученията, които двете държави провеждат заедно, засилват позициите на НАТО и ни позволяват да се справим с бъдещи заплахи. "Стратегическите ни отношения в сигурността са ключови, защото демокрацията е под заплаха и трябва да бъде защитавана всеки ден", смята Мертен.

Той подчерта, че с помощта на редица държави, включително и България, Украйна успява да се противопостави на Русия.

"Има разлика между руските граждани и действията на руското правителство. Имаме уважение към руските граждани и техния принос към света - било то в областта на изкуството, иновациите, литературата. Но действията на техния президент бяха ненужни и доведоха до смърт и разруха. Не можем да приемем ненужната и неоправдана агресия", посочи той. 

Соломон Паси предложи на присъстващите депутати, предвид заявките им, че ще правят промени в Конституцията, да запишат в основния закон, че България е член на НАТО. Отношенията на България със САЩ не са като отношенията с Беларус и Северна Корея. България и САЩ са съюзници, отбеляза Паси. 

Снимка: БТА