Ние никога не се месим нито в изборите, нито в никакви вътрешни работи. Това каза в Плевен в отговор на журналистически въпрос посланикът на Руската федерация Елеонора Митрофанова.

Като гост за днешния Празник на града тя заяви, че Плевен е символ на руско-българската дружба, на руско-българското военно братство и тя е впечатлена от изградените паметници, Плевенската панорама и как жителите на града се отнасят към мемориалите, посветени на освобождението на Плевен. В Москва също стои в самия център на града паметник на героите от Плевен, допълни гостенката.

Помолена да коментира туристическия поток от Русия към България тя изтъкна, че за организираните туристи, които оформят своите пътувания чрез тур-агенции има проблем. Ние изследване този въпрос и аз съм оптимист, каза посланик Митрофанова.

В отговор на друг въпрос тя бе категорична, че България е суверенна страна. Според нея по-добре би било да не се организират учения на НАТО в Черно море, да не се открива Черно море за трети страни. По думите й това е гледната точна на прагматично мислещите хора.

Посланикът на Русия и кметът на Плевен Георг Спартански днес откриха в Регионалната библиотека "Христо Смирненски" Руски културен център, който разполага с богата материална база. Посланик Митрофанова поясни, че центърът осигурява безплатен достъп и възможности за семинари, за изучаване на Русия и руски език, за допълнителна информация за Руската федерация.