Посланикът на САЩ в България Кенет Мертeн гостува в предаването "На фокус с Лора Крумова". Двамата разговаряха за световната и българска политика. Ето какво си казаха: 

Толкова много войни наведнъж, светът изглежда отново гори. Бихте ли казали, след случилото се в Израел, какво ще бъде участието на САЩ?

Не бих могъл да предскажа каква ще бъде ролята на САЩ. Ако погледнете позицията на САЩ по този трагичен въпрос, виждате изказванията на президента Байдън и държавния секретар Блинкен, фактът е, че Израел е дългогодишен и изключително близък съюзник на САЩ. Те имат правото да се отбраняват. Ще следим как ще намерят най-добрия начин за справяне с изключително тъжната и трудна ситуация, в която са.

Проблемът е, че някой не го е предвидил. Разузнаването на Израел не го е предвидило. Разузнаването на САЩ не го е очаквало. Смятате ли, че има срив в качеството на разузнаването? Това е много важен въпрос сега за целия свят.

Да Ви призная честно, не съм достатъчно запознат с обстоятелствата, че да имам достатъчно добро мнение по въпроса. Факт е, че подобни неща често са непредвидими. Мисля, че дори най-доброто разузнаване понякога може да изпусне нещо.

Да, но това е твърде голямо, че да мине незабелязано. Един български дипломат, експерт по Близкия изток - Мирослав Зафиров - казва, че е като нов 11 септември. Според Вас измеримо ли е така?

Мисля, че за израелската нация вероятно е много сходно. Както казахте, изненада всички ни. Това, което Хамас причини на хората в Израел, е също толкова ужасяващо. Така че, да, не бих казал, че е неподходящо сравнение.

Смятате ли, че този конфликт има потенциала да ескалира до Трета световна война?

Знаете ли, не знам. Не съм експерт за региона на Близкия изток. Със сигурност се надяваме, че не. И пак, не мисля, че е полезно сега да се спекулира твърде много за това какво може да се случи там.

Задавам Ви всички тези въпроси, защото едно от основните неща, за които мислим тук, е как би могло да се отрази на България. Така че...

Разбира се.

Всички тези въпроси, засягащи външната политика на САЩ, са защото искам да Ви попитам възможно ли е ситуацията в Близкия изток да отвлече вниманието на САЩ от Украйна?

Очевидно е, разтревожени сме от случилото се и случващото се в Израел. Но оставаме ангажирани спрямо предизвикателствата на територията на Украйна. Мисля, че САЩ са способни да се справят с два значими проблема едновременно. Оставаме отдадени в подкрепата си за украинския народ, помагаме им да правят каквото могат, съвместно с нашите европейски и други съюзници, за да гарантираме, че има отпор на агресията на Русия.

Тоест не смятате, че вниманието на САЩ ще се пренасочи от Украйна към Близкия изток?

Смятам, че сме способни да се справяме с две кризи едновременно.

Американският народ ще го приеме ли? Какво мислите? Вие сте американски гражданин. Знаете как разсъждава народът Ви.

Американците винаги са подкрепяли Израел. Подкрепяме и усилията на Украйна да се отбраняват. Вярвам, че това ще продължи.

Нещо много важно. В началото на лятото, българското правителство обяви нова сделка за 7,2 милиона* долара за инфраструктура за сигурност в поддръжката на изтребителите F-16 Block 70. Бихте ли ни разказали повече?

Разбира се. Много се радваме, че българското правителство реши да вземе на въоръжение F-16. Смятаме, че са правилният инструмент за тях и работим заедно, за да гарантираме, че въвеждането на машините тук в България, когато бъдат готови, ще бъде успешно. Имаме колега от Министерството на отбраната на САЩ, който пристигна неотдавна в София. Помещава се в Министерството на отбраната. Работи с колегите от тукашното Министерство на отбраната, за да гарантира, че всичко ще бъде готово за пристигането на F-16. Към момента смятам, че сътрудничеството ни в тази сфера върви много добре.

Предвид нарастващите зони на конфликт и войни по света, възможно ли е САЩ да забави пристигането на F-16? Очакваме първите четири в началото на 2025 г.

Знам, че имаше първоначално забавяне в пристигането на F-16, поради Ковид и проблемите с веригите на доставки. Но още отпреди да пристигна и откакто съм тук, поддържаме редовна връзка с участващите компании и колегите ни от Министерството на отбраната на САЩ. Уверили са ме, че няма да има никакво забавяне. Това е изключително важно за нас и за българските ни съюзници. Не очаквам забавяния.

А смятате ли, че България - деликатен въпрос - трябва да продължи да дава на Украйна военна помощ (имам предвид деликатна тема за България), трябва да продължи да оказва военна помощ на Украйна повече от обявеното? Какво е мнението Ви?

За мен основното е, че, първо, сме изключително благодарни и оценяваме стъпките, които България предприема в помощ на Украйна. На първо място - много благодарни за топлото посрещане на украински бежанци в България. Знаем, особено в първите дни, не беше лесно, но българите и правителството бяха много отзивчиви в приемането на тези злочести хора. Второ, безкрайно доволни сме от подкрепата, която България успява да окаже. Ако поговорите с украинците, те ще Ви кажат, че българската подкрепа е довела до положителна промяна и е подобрила способността им да се противопоставят на руската агресия. Смятам, че е била много полезна. Била е значима. Не бих искал да предсказвам какво би или не би могло да се случи в бъдеще. Вярвам, че ще продължим да работим с България и всичките ни съюзници в НАТО, заедно с други съюзници и приятели, за да гарантираме, че Украйна е способна да се отбранява.

Любопитно ми е - срещали ли сте се вече с българския президент?

Да.

Кога?

Запознахме се в деня, в който връчих акредитивните си писма, ден-два след пристигането ми. И се срещаме от време на време.

Протоколна среща и след това сте се срещали от време на време казвате?

Да, да.

Знаете, той е отличен пилот на изтребител и има особено мнение относно сделката на България и САЩ за F-16. Говорили ли сте по темата?

Всъщност не си спомням да сме си говорили за F-16. Нямам спомен да е възниквало в някой от разговорите ни.

А си говорите за политика?

Говорим за политика. Говорим за това какво можем да правим заедно, САЩ и България. Разбира се, той идва от военната сфера, но е президент на държавата и има много по-всеобхватна гледна точка по различните теми. Мисля, че разбира, че САЩ и България могат да постигнат много положителни неща заедно. Смятам, че е фокусиран върху доброто партньорство.

Вече сте посетили и разгледали различни части на България заедно с жена Ви, Сюзан. Как гледате на страната ни в момента?

Много се радваме, че сме тук, в България. Имате огромен късмет. Имате прекрасна страна с невероятна история. Където и да отидем има нещо ново, което откриваме. Единственото странно за мен е защо няма повече американски туристи, идващи тук редовно. Надявам се да можем да го променим. Надяваме се да можем да насърчим повече американски граждани да ви посещават, защото българите са изключително приветливи, храната е превъзходна и има толкова много да се види и прави тук. Имате прелестна страна.

Изненадан ли бяхте да видите, че много от улиците и паметниците са свързани с Русия? Имаме много такива улици, дори тук в София.

Не беше огромна изненада. Чел съм малко българска история и разбирам ролята, която Русия е изиграла в миналото на България.

Питам Ви защото ми е интересно какво е мнението Ви - България разделена ли е между миналото и настоящето, между Русия и западния свят?

Не виждам разделение. Разбирам ролята, която е изиграла Русия в България и разбирам защо българите оценяват ролята, която Русия е изиграла тук в миналото. Работата ми тук обаче е да се съсредоточа върху настоящето и бъдещето. Вярвам, че България е взела редица решения през последните години: първо, да се присъедини към ЕС, второ, да се присъедини към НАТО. Вярвам, че повечето българи разбират, че бъдещето на младите в тази страна е ориентирано към европейските им партньори или към Северна Америка. Не вярвам, че има много хора тук, гледащи на Русия като на икономическото или политическо бъдеще на България. Мисля, че повечето хора разбират, че бъдещето на страната е в това да е ценен член на ЕС и значим член на НАТО. Ние ще се радваме да продължим да работим съвместно с България, за да гарантираме, че тези решения ще продължат да се развиват по най-добрия за българите начин.

Според Вас България застрашена ли е от Русия?

Не бих казал застрашена. Смятам, че България има силни институции. България е силна демокрация. Една от сферите, в които успешно си сътрудничим с българските колеги, е сферата на дезинформацията. Неотдавна подписахме меморандум за разбирателство с българското правителство. Подписахме го във Вашингтон, когато вицепремиерът г-жа Габриел беше там за Стратегическия диалог преди 2-3 седмици. Подписахме меморандум за разбирателство за противодействие на дезинформацията. Дезинформацията, до голяма степен идваща от Русия, но не само, е предизвикателство за всички ни. Не е ограничена само до България, нито до Европа. Имаме тези предизвикателства и в Северна Америка. Според нашия анализ, най-добрият начин да се борим с дезинформацията, е да работим съвместно в намирането на противодействия.

Според някои от парламентарно представените партии и за части от българското общество, настоящото правителство е формирано и ръководено от САЩ. Какво бихте казали по темата? Какво бихте казали на българските граждани?

Мога да кажа, че е невярно. Мога да Ви уверя, че ролята ни тук не е да се намесваме във вътрешната политика. Ние не избираме хора, не избираме партии. За това нещо хората имат избори. Затова държавите имат избори. Работили сме и ще продължим да работим с когото изберат българите. Нашата работа тук не е да избираме или да се намесваме във вътрешната политика. Работата ни тук като посолство, както е и за българското посолство във Вашингтон, е да се застъпваме за политики, които бихме искали да видим българското правителство, които и да са на власт, да подкрепя. Българското посолство във Вашингтон прави същото.

Оказвате ли натиск на българското правителство да бъде стабилно, защото САЩ, разбира се, се нуждае от стабилни страни за партньори в региона?

По-скоро бих казал, че се радваме да видим стабилно българско правителство. Радваме се да видим правителство, формирано в съответствие с Конституцията, отразяващо волята и гласа на българските граждани от последните парламентарни избори. Радваме се да видим това правителство да работи и да се старае да направи възможно най-доброто за българите.

А как бихте описали правителство, каквото е в странния случай на българската не-коалиция?

Не е моя работа да коментирам дали случаят е странен или не. Важното е дали правителството може да функционира, да работи и да постига ползи за българските граждани. От нашата позиция на външни лица, изглежда го прави. Знаете, времената са трудни. Има война в Украйна, която води до редица последствия не само за Украйна, но и за икономиките на много държави по света, включително нарастващи цени на много храни, както и нестабилност, довела до увеличаването на цените на нефта. Има много последици. Смятам, че правителството се е справило добре с преодоляването на тежки времена.

Още един въпрос по темата. Опитахте ли да направите мисията възможна да има правителство след кръговрата от избори тук?

Повтарям, това не е нашата роля. Радваме се, че беше избрано правителство. Ще се случат добри неща за България, благодарение на това, че има правителство. Например за първи път от дълги години ще дойде бизнес делегация през ноември. Това е добре. А когато бях във Вашингтон, всички тези бизнеси ми казаха, че не биха дошли в България, ако няма избрано правителство. Тези неща са важни. Вижте, радваме се, че има правителство. Радваме се, че са решили да работят в тясно сътрудничество с партньорите си от ЕС, с партньорите от НАТО, с нас. И с удоволствие ще продължим тази дейност.

Имам няколко въпроса относно закона "Магнитски". Какво мислите? Има ли изобщо ефект от него? Защото виждаме, че в България не е от значение.

Законът "Магнитски" в общи линии е разработен, гласуван и приведен в сила, за да защити американската финансова система. Дотолкова, доколкото той е полезен за хора в други страни, които искат да го разглеждат като способ за борба с корупцията - той е от полза.

Но ако не искат да го видят, не го правят?

Според мен всеки може да има собствено впечатление по темата. Не зависи от мен да коментирам дали законът е имал ефект или не.

Разочароващо ли е да видите, че в България няма значение дали си в списъка или не?

Не бих казал, че няма значение. Бих казал, че това е законодателство, въведено за защита на американските финансови институции, финансова система. Не бих казал, че не е постигнал ефект.

Възможно ли е човек да бъде изваден от списъка? Ако той или тя много мечтае за това и се постарае по въпроса?

Не мисля, че е възможно да се извадиш от списъка, ако само помечтаеш за това. Смятам, че има механизъм, с който човек трябва да може да докаже, че събраната срещу него информация по някакъв начин е фалшива или несъответстваща. Но това е юридически процес. Има правни средства за защита, от които лицата в списъка биха могли да изберат да се възползват.

Тоест промяна на политическите позиции не е път към измъкване?

Не знам. Мисля, че се основава на факти. Ако се докаже някак, че фактите са подправени... Поне за мен, не съм експерт, има цяла група в нашето Министерство на финансите, която се занимава със санкциите, така че това е тяхна специалност, не моя. Но мисля, че е въпрос на оспорване на фактите.

Задава ли се скоро нов списък по закона "Магнитски"? Какво мислите? Трети такъв?

В общи линии не обсъждаме планове за добавяне или не на нови имена. Това не е тема, която обсъждаме.

Кажете, знаете ли кой е Васил Божков?

Да.

Важен за нас въпрос - има ли нещо общо правителството на САЩ със завръщането на бизнесмена в България?

Беше изненада за нас, когато се прибра. След като пристигна, ние се свързахме с колегите в държавата, от която дойде, и във Вашингтон, и бяхме информирани, че няма намеса на САЩ в завръщането му.

Божков и адвокатът му обясниха, че са предали много информация, включително записи, на властите на САЩ. Имате ли информация по темата?

Не.

Никаква?

Никаква.

Той твърди, че е бил изнудван и т.н. Кога ще има яснота? Защото използва американските власти като инструмент, за да твърди определени неща тук, в България.

Какво ще се случи с него е изцяло в ръцете на българската съдебна система, не в нашите. Ние нямаме участие в този случай. Много хора, както вероятно знаете, имат склонност да твърдят, че има намеса от страна на САЩ в много неща, в които не сме замесени. Съгласно информацията, с която разполагам, няма намеса на САЩ в този случай.