Продължават клиничните прегледи на животните от съседните населени места на надзорната зона. Това каза министърът на земеделието, храните горите Румен Порожанов по време на изслушването си в Народното събрание за чумата по дребните преживни животни.

"Заболяването чума по дребните преживни животни се причинява от вирус, който засяга овцете и козите, но не е опасен за хората. Източник на инфекция са болните животни. Предаването на болестта става с директен контакт между болни и здрави животни, както и със заразени с вируса фуражи, оборудване, превозни средства. Наличие на заболяването в определена територия рязко ограничава възможността за търговия с животни, както и търговия с продукция. От изключителна важност са стриктно да се спазват всички наложени ограничения и да се изпълняват мерките", обясни Порожанов.

Министърът описа и хронологията на заболяването и поясни, че са направени аутопсии на по две животни от селата Крайново и Странджа.

"Мисията на ЕК приключва днес своята работа по наблюдението на мерките, които предприема България. Към момента в село Шарково имаме едно стадо, което не е евтаназирано, и още две по-малки в същото село. Преустановихме при много стриктно спазване на дезинфекционна политика, строг контрол от гледна точка на допускане на хора, неразпространение на болестта. За град Боярово - вчера създадохме няколко съвета. Направихме областен съвет. Проведохме този съвет. В Болярово самата ферма от около 200 и няколко овце е изолирана. Няма никакъв достъп до останалите стада в село Шарково и поради това, че няма клинични признаци на животните в момента - се разбрахме със собственици, че ще вземем втори проби под много строг карантинен контрол, за да се види дали има заболяване. Въпреки това отложихме за днес да се вземат пробите", каза Порожанов.

Той поясни, че управляващите са обезпокоени от ситуацията, защото има няколко стада, които не са евтаназирани. "Едното е на леля Дора. Там няма открит позитивен резултат", каза той и допълни, че стадото обаче е в село Воден, където има положителни резултати за чума. По отношение на обезщетенията той поясни, че вече във Воден и Кости са изплатени.

"Днес се изплащат в кметствата на Крайново и Странджа. В понеделник всички скотовъди от Шарково, на които са унищожени стадата, ще бъдат изплатени обезщетенията", каза още министърът.