Да изберем редовен кабинет, защото хората искат това. Този беше лайтмотивът на старта на новата пленарна сесия на 48-ото Народно събрание, който прозвуча в изказванията на почти всички политически лидери. Произнесоха го първи партии, политически опоненти - "Продължаваме промяната" и ДПС. Последва римейк и от БСП, ДБ, БВ и накрая от ГЕРБ. Само "Възраждане" си чака предсрочния вот.

След изслушването на химна на България и на ЕС, на който традиционно от "Възраждане" останаха седнали по седалките, се заредиха и също толкова традиционните декларации на парламентарните групи за начало на нова сесия.

Пръв взе думата номинираният за премиер от втория мандат Николай Денков, за да поиска и от парламентарната трибуна подкрепа за програмната декларация на ПП, която ще бъде гласувана в петък.

Денков предварително обвини всички, които не го сторят, че ако откажат, това ще рече, че още от конституирането на парламента са искали нови избори. "Да изберем редовно правителство", изведе като приоритет и цел номер едно Денков пред 48-ия парламент.

Той прочете параграфа от декларацията в частта му за обединението, което предлага на всички останали ПП.

"Въпросът ми към всеки един от вас е - с кой от тези приоритети не сте съгласни и с коя от дейностите не сте съгласни? Много интересни бяха критиките - ръководителят на една ПГ каза, че са приоритетите, взети от тяхната програма. Трети казаха, ние подкрепяме декларацията, но имаме възражения към два-три текста. Аргументи от този тип показват, че ние сме си свършили работата", заключи Денков.

Снимка: БТА

"Въпросът е можем ли да работим заедно и да ги постигнем", допълни той и предупреди, че в петък ще си проличи кои формации искат съгласие за правителство. Ако пък политическите сили в НС не могат да си отговорят на въпроси дали са съгласни да приемат декларацията и да търсят съгласие за правителство, да кажат ясно, че са работили за избори.

"Когато започнеш парламентарния живот с промени в Изборния кодекс и след това отхвърлиш всички възможности за редовно правителство, това означава, че от самото начало сте се готвили за нови избори", обобщи Денков.

Снимка: БТА

"Да сформираме редовен кабинет с програма и с ясни задачи за цялото общество, включително да препотвърдим евроатлантическата ни ориентация", отправи подобен апел и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, който поздрави партията с 33-ия й рожден ден. Въпреки че призова за същото, както и кандидат-премиера Денков, Карадайъ направи уговорката: "Не е важно кой първи ще изрече в декларация приоритетите на България, за да се нарече спасител и да лепи етикети на останалите. Време е за отговорност". Лидерът на ДПС призова всички партии да седнат на масата на преговорите, защото спокойствието в обществото се дължало само на очакването да се сформира редовен кабинет.

"Това, което трябва да ангажира отговорността на всички ни, е третият мандат", категоричен беше лидерът на ДПС, въпреки че прогнозира избори.

"Народът очаква това от нас и няма да има оправдание от никого, ако се провалим. В момента хората искат редовен кабинет. Те очакват основните теми от дневния ред на обществото да бъдат дневен ред и на политиците. Хората ни дават ясен знак, че ни дават шанс да излезем от политическата криза. Избори без създаване на нормалност в отношенията между партиите не са решение", подчерта лидерът на ДПС.

Снимка: БТА

"Очевидно всички гледаме към третия мандат, ние бихме го нарекли мандат на разума", реагира в декларацията на БСП лидерката й Корнелия Нинова.

Според Нинова също съставянето на редовен кабинет е най-важната задача. "Нека с разум, но без недопустими компромиси, без задкулисни договорки, открито да се опитаме да сложим край на политическата нестабилност", призова тя.

Тя обаче даде още един аргумент за нуждата от кабинет - налице била опасна еднолична власт, "която се движи по ръба на Конституцията". Нинова също повтори, че тази пленарна сесия може да реши проблемите пред страната или пък да задълбочи кризата и безпътицата. Затова, по думите й, редовен кабинет ще стабилизира парламентарната република.

"Парламентарната република е в опасност, имаме пълзяща и овладяваща държавата еднолична власт, която се движи по ръба на Конституцията", алармира Нинова, без да произнася името на президента Румен Радев.

Към подкрепа на декларацията на Денков и ПП призова лидерът на ДБ Христо Иванов.

"Да, този парламент трябва да излъчи правителство, но то да е способно да води страната през трансформациите. То трябва да излъчи правителство, което прави реформи и стъпва на ясна програма. Моля ви, колеги, хайде да се отнесем малко по-сериозно към проекта на декларация", апелира той. Иванов изведе думата "надежда" пред "черни прокоби и проклятия", които звучали в пленарната зала. "Дайте да спрем с политиката на страха и да се опитаме да минем отвъд нея", добави той. Лидерът на ДБ съжали, че част от ПГ пропуснали консултациите по декларацията на ПП.

"Евроатлантическият дневен ред е дневният ред на мира. Всякаква друга спекулация за друг мир е руски мир!", възкликна Иванов. Сред приоритетите на ДБ той акцентира на енергийната независичост, концесията на "Росенец" и санкциите срещу РФ върху вноса на суров петрол, "за да можем да възстановим енергийния си суверенитет".

Снимка: БТА

"Време е да погледнем хоризонта на надеждата. Да излезем от личните си вендети и да погледнем към бъдещето на България, България може да има една искинска българска мечта. Време е за Надежда, колеги", заключи емоционално Христо Иванов. После в кулоарите той коментира пред медиите, че трябва да се използва целият потенциал на втория мандат, защото третият е много рисков. Той отбеляза, че всички партии, особено ГЕРБ и ДПС, се опитвали да се измъкнат от отговорност и да "минат по чорапи" чрез неподкрепа на декларацията на ПП.

От ГЕРБ настояха ПП да представи състав на правителство преди да иска подкрепа за декларация.

"Надявам се, че с тази сесия ще сложим края на политическите иновации", последен взе думата депутатът Тома Биков от първата по големина парламентарна група на ГЕРБ.

"На нас ни е изключително странно как колегите от ПП и Денков искат подкрепа от онези, които искат да унищожат. Днес имаше призиви да се отнесем сериозно към декларацията. Една декларация, колеги, не може да управлява", предупреди той. И добави, че тяхната не била и добре написана. Биков напомни, че първо се сформира кабинет, който след това излиза с програма за управление.

Снимка: БТА

"Да предложите в пленарната зала състав на кабинета и структура, както направихме ние", апелира депутатът от ГЕРБ. "Всичко останало ще бъде мимикрия, отиграване на ситуацията, при това не толкова сръчно.

"Факт е, че погледите са насочени към третия мандат, той е кризисен, нестандартен и трябва също да бъде използван максимално добре, за да се опитаме с общи усилия да решим тази политическа криза", подчерта Биков.

Той обърна внимание, че третият мандат трябва да бъде конструиран според реалностите в страната, които включват разделено общество, а не според желанията.

"Можем да се окажем излишни за политиката като партии", предупреди още Биков в случай, че не успеят да се справят със съставяне на правителство, като намекна за разпад на демокрацията и идването на власт на силов, тоталитарен режим. Биков напомни, че демокрацията е крехка и може да рухне лесно. "Нашият призив на ПГ на ГЕРБ-СДС е да бъдем изключително внимателни в отношенията помежду си. Когато искаме подкрепа, не да поставяме ултиматум", наблегна той най-вече по адрес на ПП.

"Решението за съставянето на правителство - това е основната ни задача, алтернативата я знаем", повтори посланието на останалите и лидерът на "Български възход" Стефан Янев.

Снимка: БТА

"Не е моментът тук да търсим извинение как не сме се справили. Ако предлагаме смислени решения, хората ще ни подкрепят", каза Янев. И отново повтори, че това е основната задача на всички в 48-ия парламент.

В кулоарите на НС след декларациите Стефан Янев отново не даде категоричен отговор за подкрепа на втория мандат, а изведе въпроса дали зад декларацията на ПП ще има мнозинство, по-голямо от 120 депутати.

"Отговорът дали ще получи подкрепа, или не, ще се разбере в близките дни. Нека да приемем, че по тази декларация все още се работи, има време за доизчистване на текстове, да се получи яснота на тези въпроси, за които стана въпрос и тогава ще преценим дали ще я подкрепим", каза лидерът на БВ. Янев подчерта, че БВ е готов да получи третия мандат при хипотезата, че му бъде връчен от президента.

Единствен лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов не повтори рефрена за нужда от редовно правителство, прозвучал в декларациите на останалите шест ПГ. Обратно на предишните оратори, Костадинов отново се обяви за нови парламентарни избори. "Този парламент е с много кратък политически хоризонт, той беше мъртвороден още след изборите", заяви лидерът на "Възраждане".

Костадинов отбеляза, че депутатите живеят в своя "парламентарен балон", а "българското общество и народ не вярва в своята собствена държава". "Не вярва в бъдещето си, смята себе си за обречен и брои дните, в които ще му бъде отречено и правото на съществуване", обрисува черна картина Костадинов. В кулоарите след това той натърти, че всякакви опити за втори и трети мандат са безсмислени.

"Няма в никакъв случай да се създаде кабинет нито с втория мандат, нито с третия. Ако такова все пак има, то ще бъде някакво зомби правителство", категоричен е Костадинов. Той обяви отново, че партията му започва подписка за референдум за запазване на лева.

Снимка: БТА