Представители на коалиционните партньори в управлението - ГЕРБ и Обединени патриоти, заявиха по БНТ, че предложенията на премиера Бойко Борисов за промени в Конституцията са дошли съвсем навреме.

Има разнопосочни искания на този протест, той е многостранен, многоцветен. Млади хора, които искат да живеят по различен начин. Голяма част от тях искат Велико Народно събрание, мажоритарен вот, такъв какъвто предлагаме за формирането на това ВНС и като цяло промяна на политическата система, коментира Десислава Атанасова от ГЕРБ. По думите ѝ този момент е лакмус за политическите партии в парламента, а това, което ГЕРБ предлага, би било бавено от БСП.

Най-ранният срок, за да се обсъди свикването на ВНС е 2 месеца, каза Атанасова и добави, че с коалиционните партньори са провели няколко разговора за подкрепа.

Всяка партия е кандидатствала със своята програма пред своите избиратели, ние от ГЕРБ сме заявили, че ще търсим и ще инициираме промяна в Конституцията, още когато кандидатствахме за вота на българските граждани в предходните парламентарни избори, отбеляза Атанасова и допълни, че останалите групи имат право да правят своите предложения.

Протестиращите очевидно не искат промяна, а искат просто да дойде Христо Иванов и да остане в опозиция, както самият той твърди, явно това се случва, защото същите тези хора казват: искаме промяна, искаме ново ВНС, искаме нова Конституция, искаме рестарт на системата и излезе Борисов и каза: ето ви го". Това каза на свой ред Александър Сиди, депутат от ПГ "Обединени патриоти".

Той подчерта, че ако искаме рестарт на системата - това е пътят. "Очевидно протестът става, за да докара в парламента Христо Иванов", изтъкна Сиди.

"Много се надявам енергията на протеста да не се променя, защото тя се подменя от политически лидери, които са неуспешни", отбеляза депутатът от ВМРО, като визира "Да, България" и ДСБ.

Той коментира и предложението от неговата партия за разширяване правомощията на президента с право на законодателна инициатива, като отбеляза, че това е полезно за държавата. ВМРО вчера лансира шест промени в основния закон.