Помилваните каталунски сепаратисти, които излежаваха дълги затворнически присъди за ролята си в неуспешния опит за обявяване на независимост през 2017 г., бяха освободени от затвора днес.

Точно в 12 часа бившият председател на Каталунския парламент Карме Форкадел първа напусна затвора Вад-Рас и бе посрещната с аплодисменти и прегръдки от сегашният председател на парламента Лора Борас, предаде БНР.

След нея от 5-те затвора, в които излежаваха присъдите си, бяха освободени и останалите 8 политици, участвали в проведения, но обявен за незаконен, референдум за независимост на Каталуния през 2017 година.

Те бяха посрещнати от министри в регионалното правителство и депутати в местния парламент като герои, жертвали личния си живот и този на семействата си в името на независима Каталуния.

Бившият премиер на Каталуния Ким Тора, който беше отстранен от поста си, написа в Туитър, че "целта вече е да освободят Каталуния от затвора на Испания".

Въпреки притесненията на членовете на съдебната власт относно помилванията Върховният съд нямаше аргументи, с които да откаже и издаде заповед затворниците да бъдат освободени след Кралския указ съгласно член 62-ри от Конституцията.

Премиерът Педро Санчес, който се яви в Парламента, за да защити решението на правителството, каза, че те са "ключови хора" за " възстановяване и нормализиране на отношенията между Испания и Каталуния".

Според него излежаването на цялата присъда би затруднило решението на "най-големия политически проблем" в страната. Това предизвика бурна реакция от страна на опозицията, а лидерът на консервативната Народна партия Пабло Казадо поиска оставката на Санчес, тъй като е "продал на търг" Испания и е нарушил " клетвата си да защитава националното единство и равенство на всички испанци".

Независимите от своя страна смятат за недостатъчна стъпка помилванията и искат пълна амнистия както на затворниците, така и на избягалите от правосъдието, визирайки Карлес Пучдемон.

Жорди Куиксарт прави знака за победа, след като напусна затвора на Леледон в Сант Жоан де Виларарада, близо до Барселона

Снимка: AP/БТА

"Няма да има амнистия, няма да има самоопределение. Ще има диалог и политика", отвърна министърът на териториалната политика Микел Ицета, а министърът на правосъдието Хуан Карлос Кампо насърчи бившия премиер на Каталуния Пучдемон да се върне от Белгия в Испания, за да бъде съден.

"Приканвам го да се върне (в Испания), за да се изправи пред съда", каза шефът на ведомството пред радио "Кадена СЕР". "Помилванията изобщо няма да го засегнат", добави той.

Пучдемон оглавяваше каталунското правителство в момента на незаконния плебисцит, а скоро след това избяга в Белгия. На изборите за Европарламент през 2019 г. Пучдемон успя да получи депутатско кресло, но Мадрид отправи молба към Европарламента да замрази имунитета му. В Испания е издадена заповед за арест на Пучдемон; съдебните власти на кралството настояват да бъде екстрадиран заради обвинения в подстрекателство към бунт и злоупотреби.

Мъж поставя рисунки на каталонските сепаратистки лидери, затворени за размирици пред затвора в Сант Джоан де Виларарада, близо до Барселона

Снимка: AP/БТА

Доколко помилването ще промени ситуацията?

"Трудно ще забравим това, г-н Санчес", пише испанският в. "Мундо" в редакционна статия по повод решението на правителство на премиера Педро Санчес за помилване на каталунски сепаратистки лидери, пратени в затвора заради ролята им в организирането на признатия за незаконен референдум за независимост на областта през 2017 година.

"Аргументите на министъра на правосъдието (Хуан Карлос) Кампо са смущаващи. Откога от правосъдието се иска да държи сметка за политическата полезност на престъпника?", пита изданието.

Испанците няма да забравят това решение. Със сигурност Санчес би предпочел да го забравят още днес, когато се очаква да бъдат одобрени намаление на ДДС за електричество и прекратяване на задължителното носене на маски на открити пространства. "Сякаш няколко незначителни мерки биха могли да засенчат капитулацията на правителството пред тази смесица от изнудване и преструване на жертви", пише в. "Мундо".

Правителството се концентрира върху постигането на напредък в диалога с Каталуния, отбелязва испанският в. "Паис", като добавя, че властите в Барселона настояват разговорите да се съсредоточат върху разглеждането на въпроса със самоопределението и даването на амнистия.

Сцената с напускащите затвора лидери на каталунското движение за независимост е само една стъпка. Изцеляването на раните от политическия конфликт в Каталуния ще изисква много преговори, с които правителството е готово да се заеме незабавно, като същевременно признава, че няма гаранции за успех. В същото време то заявява, че няма друга алтернатива, освен да опита. Поради тази причина премиерът Педро Санчес вече търси дата за първата си официална среща с лидера на каталунското регионално правителство Пере Арагонес, която трябва да бъде последвана от заседание на форума за диалог за Каталуния.

Четири години след мимолетния опит на Каталуния да обяви независимост, социалистическият премиер на Испания играе ролята на помирител. Девет сепаратистки лидери ще излязат от затвора, макар че няма да могат да заемат изборни длъжности, отбелязва френският в. "Монд".

Педро Санчес

Снимка: AP/БТА

Това е може би най-трудното решение, което Педро Санчес е взел от встъпването си в длъжност в Испания през 2018 година. Освен това то е и най-смелото и най-необходимото.

Санчес го взе на фона на изключително напрегнат политически климат и остър обществен дебат - от една страна, десните и крайнодесните, които обявяват това решение за "предателство" и са решени да предприемат правни действия, а от друга - каталунските сепаратисти го критикуват като "пропагандно" и искат амнистия и самоопределение. Въпреки това социалистическият испански премиер не се отклони от избрания курс, целящ да сложи край на разногласията с непокорния регион, подчертава френското издание. Изправен пред множество критики, той защити решението си, като се позова на обществения интерес и необходимостта от възстановяване на хармонията между каталунците и останалата част от Испания.

Рискованото решение на Санчес е най-добрият шанс за успокояване на конфликта в Каталуния от едно десетилетие насам, пише "Файненшъл таймс".

Изданието се позовава на анализатори, според които това дава рядко срещана възможност за постигане на напредък по най-големия нерешен проблем на Испания. Както националното, така и регионалното правителство в момента са ръководени от партии, които обещават да се стремят към диалог, а не към конфронтация, отбелязва Ориол Бартомеус, експерт по политика от Автономния университет на Барселона. Но силите, които се противопоставят на диалога, имат голямо влияние, предупреждава той.

Предвид съпротивата срещу това решение, не е ясно доколко помилването ще промени ситуацията, пише в. "Вашингтон пост", като припомня, че бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон вече заяви в Туитър, че действията на правителството в Мадрид са закъснели. "Нека никой не казва, че политическият проблем е решен с помилванията", подчерта той.

Снимка: AP/БТА