Близо половината от общинските организации на БСП, които са общо към 300, вече са излъчили номинациите си, останалата половина заседават този уикенд. Според приетите правила всички конференции трябва да са приключили до средата на март. Очаква се на 17 март Националният съвет да избере водача на листата и да определи местата на коалиционните партньори и гражданската квота. А на по-късен етап да се реди цялата листа.

Над 80 са вече предложените за място в нея, съобщи вчера във Варна депутатката Елена Йончева. Тя и Сергей Станишев очаквано са най-много номинации от структурите. Сред издигнатите е и Ирина Бокова, която два мандата беше генерален директор на ЮНЕСКО. Според в. "24 часа" тя е отказала предложението на пловдивската организация да се включи в надпреварата.

В Бургаско убедително води шефът на икономическата комисия Петър Кънев.

В битката за висока позиция в листата е и Иво Христов. Името на професора лансира първо колегата му от парламента Александър Симов. 

Актуални кандидати за листата са младите депутати Димитър Данчев и Петър Витанов, зам.-шефката на БСП Деница Златева, досегашните евродепутати Петър Курумбашев и Момчил Неков и ексвъншният министър Кристиан Вигенин.

Една от изненадите е включването в червените номинации на сина на бившия депутат Любен Корнезов - Александър. С шансове за евролистата са и депутатите Румен Гечев и Валери Жаблянов.

Елена Йончева има най-много номинации в област Пазарджик. Също и във Велико Търново. Сред десетките издигнати там са и депутатите Весела Лечева и Явор Божанков, както и Крум Зарков и младежкият лидер Николай Бериевски. Депутатите Теодора Халачева и Георги Търноволийски пък са в списъка на пловдивските социалисти. Във Варна са издигнали и Борислав Гуцанов.

Изненадващо една от основните партийни организации във Велико Търново е номинирала екслидера на АБВ Константин Проданов. Окончателното решение обаче ще се вземе от общинската конференция на 16 март.

Между 600 и 800 соцактивисти ще се съберат днес в Пловдивския панаир, за да чуят отчета на 4-мата досегашни евродепутати на БСП. Инициативата на Георги Гергов е в рамките на традиционното областно съвещание и преди провеждането на местните конференции, които ще номинират.