Спорът за първото място между ГЕРБ и "Продължаваме промяната" (ПП) бе очакван. Това са две партии с изявен електорален потенциал. Ако ПП спечели първото място, това означава, че ГЕРБ минава в опозиция в един средносрочен план. Очаквам кабинет с хоризонт поне година. Това обяви пред Dir.bg политологът Иво Инджов в първи коментар за вота, след като социолозите обявиха резултатите от екзитполовете си.

"Просто ГЕРБ няма с кой да преговаря официално. Видяхме заявки от страна на ГЕРБ за работа с ДПС, но няма как да се случи това нещо, защото гласовете не достигат. Борисов ще влезе в роля да бъде опозиция. За ГЕРБ ще е добре на един етап да помисли и за лидерския въпрос. Каква да е отговорността на лидера? Според мен би било по-добре, без за навлизам в сферата на пожеланията, да има промяна. Ако се върна към другата партия "Продължаваме промяната", очевидно българският избирател й гласува най-голямо доверие да започне преговори за кабинет. Коя партия ще има първи или втори мандат не е много важно. Партията на Кирил Петков и Асен Василев може да бъде модератор между останалите партии на промяната, или партиите на протеста, както искате ги наречете, така щото България да има правителство преди Нова година, което да изкара страната от няколкото кризи, в които се намираме. Очаквам кабинет с хоризонт поне една година", обясни политологът.

Това, че може 7 партии да влязат в парламента, визира се партия "Възраждане", според Инджов няма да промени общата картина в парламента.

"Възможно е "Възраждане" да вляза в парламента, но общата картина няма да се промени, защото партията е антисистемна. Те няма да се прегърнат с ГЕРБ в никакъв случай, още по-малко с ДПС. Второто би било политическа смърт за тях, защото те са националистическа формация. Те ще бъдат опозиция на всички и на всичко и ще получат парламентарна трибуна за своята антиваксърска пропаганда. Просто ще имат по-голяма видимост отколкото имат в момента, но това няма да промени общата картина", допълни политологът.

Спадът на "Има такъв народ" и на "Демократична България" според него е бил очакван.

"Демократична България" се очакваше да бъдат по-слаби спрямо 11 юли, защото се появи "Продължаваме промяната. Слабият резултат на "Демократична България" се дължи основно на по-модерната и по-атрактивна партия "Продължаваме промяната - либерално-дясна формация. Също така и неадекватното поведение на кандидата за президент Лозан Панов, който бе подкрепен от "Демократична България. Разочарованието от "Има такъв народ" е голямо, защото техните избиратели видяха, че те не са в състояние да поемат политическа отговорност, след като бяха удостоени с първото място на предишните избори. При тях ситуацията прилича на земетресение", добави Инджов.

Според него при президентския вот няма изненада и новият държавен глава ще се излъчи след балотаж.

"Балотажът е ясен, защото има един безспорен фаворит в лицето на Румен Радев. Преднината, която му се дава пред проф. Герджиков от първия тур, е показателна за съотношението на силите. Изненади не може да се очакват. ДПС дадоха заявка, че ще подкрепят проф. Герджиков, но и това няма да помогне. А не е сигурно, че твърдият електорат на ДПС монолитно ще гласува за Герджиков", завърши той.