В речта на Тръмп имаше дисбаланс в идейните послания, коментира пред БНР политологът Калоян Правов.

"Тръмп каза, че САЩ никога няма да бъде социалистическа държава, след като беше прекарал около 30 минути, за да обяснява колко пари ще дава правителството за тази и онази програма, повечето от които няма да бъдат ефективни по никакъв начин - стената, здравеопазването - това са класически по скоро леви икономически политики. Получи се дисбаланс в идейните послания на речта му", обясни той пред БНР.

Проблемът с политиката за построяването на стената е, че тя ще бъде изключително скъп метод, подчерта политологът и обясни:

"Повечето незаконна емиграция се случва от хора, които идват със самолети в САЩ, законно, просто те не си тръгват, след като им изтече визата и остават там. Стената може би е метод за борба с този тип престъпност, която идва от Северно Мексико, но определено не е ефективна мярка за борба с незаконната емиграция".

Според Правов ефектите от речта ще са вътрешнополитически:

"От президентска и управленска гледна точка тази реч си изпълнява целта. Тя е да протегне ръка към този Конгрес, който е на демократите, и същевременно да подчертае нещата, които той би искал да получи от тях".