Правителството ще падне преди евроизборите, макар че управляващите ще направят всичко възможно да не подадат оставка - това прогнозира пред bTV политологът Мария Пиргова.

"Трябва да си спомним колко дълго издържа Орешарски с протести. В първите дни на протестите виждаме едно неглижиране от страна на правителството. Затова гражданите стоят по кръстовищата - това е незаконно, но държавата не прави нищо, тя се показва изключително слаба. Предполагам, че тези месеци ще се употребят за политически договорки между партиите и ще вървим на два вида избори на евроизборите", коментира тя.

Колегата й политолог Даниел Смилов пък каза, че големият въпрос е дали кабинетът ще изкара до евроизборите, а причината е раздорът в коалиционния партньор - "Обединени патриоти".

"Единият формат е между ГЕРБ и ДПС, като скрит партньор, който ще подпомага правителството. Друг формат е ГЕРБ и Патриотите, но те сега са пръснати на различни страни и очевидно не е възможно. Третият формат е малцинствен - ГЕРБ с подкрепа от Марешки и ДПС. Това не е решено и се създава чувство за слабост. От началото на този политически сезон, ние всяка седмица обсъждаме дали кабинетът ще оцелее", анализира той.

Пиргова добави, че признак за раздора в коалицията са неработещите институции.

"Вече има протести и тези протести ще нарастват. Всичко в държавата е счупено, беззаконието се толерира и държавата не работи. Има масови нагласи за недоволство на едни умни и не толкова бедни хора. От 2013 г. протестите са престижни и те няма да се приберат, на тях им е приятно улицата и те ще поставят своите условия", каза тя.

По думите ѝ Волен Сидеров ще напусне коалицията, защото той се опитва да оглави Патриотите при евентуални следващи избори.

"Той не говори като член от управлението, а като опозиционер. Критикува постоянно и иска оставки. Той не играе конструктивна роля. ВМРО пострадаха много покрай скандала с паспортите, така че има основание за искане на политическа отговорност от Каракачанов, но това е задача на опозицията, а не на коалиционния партньор", добави и Смилов.