"Кирил Петков и Асен Василев черпят гласове от сходни политически субекти, които са артикулирали антистатукво риторика, промяна и т.н. – „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме“. Предстои да видим как ще разгърнат своите политичеки послания. Възможно е да вземат гласове от левицата, но несъществена част“, това коментира политологът от "Тренд“ Анастас Стефанов пред bTV, след като вчера беше представено последното изследване на агенцията.

Според него ГЕРБ-СДС събират най-голяма подкрепа (24,4%), на второ място са „Има такъв народ“ (17,5%) и трети – БСП (16,6%), на трето ДПС (9,3%), на четвърто новата формация на бившите служебни министри "Продължаваме промяната" (9,1%) и „Демократична България“ (8,5%).

Днес политологът коментира, че лидерското място на партията на Бойко Борисов може да се обясни със стабилизация в политическото им поведение и отлив на електорат от „Има такъв народ“.

По думите му „Изправи се БГ! Ние идваме“ остава под бариерата именно заради новата формация. „Възраждане“ затвърждават подкрепата си.

Според Стефанов данните затвърждават негативните оценки и резултатът не е изненадващ, на база политическите конфликти. Неодобрението достига 77%, а подкрепата пада до рекордно ниските 12%. 11% не могат да оценят работата на парламента.

"Има една съществена разлика с предходното Народно събрание, тогава беше създадена една атмосфера на арена за двубой със статуквото, внасяне на нов тон. Докато тук видяхме една арена арена на война на всеки срещу всеки, караници“, обясни политологът.

Изследването отчита и спад в подкрепата към служебния кабинет „Янев 1“. Стефанов уточни, че правителството е стартирало с добри резултати, но действита на част от министрите са рефлектирали върху резултата.

Проучването показва 35% одобрение, 44% - неодобрение, а 21% от запитаните не могат да дадат отговор. Политологът обясни, че през май месец е имало завишени очаквания към работата на кабинета.

Президентът успява да съхрани своя висок рейтинг, въпреки че се регистрира лек спад. Одобрението към него е 46%, а неодобрението – 35%. 19% от анкетираните не могат да определят.

На въпроса: „Коя формация носи отговорност, че не се състави правителство“, 43% от запитаните отговарят „Има такъв народ“. На второ място са посочени ГЕРБСДС (11%) и на трето – „Демократична България“ (8%).

„Данните са красноречиви. За никой не е тайна, че към „Има такъв народ“ имаше големи очаквания, а след изборните резултати от 11 юли – това беше първата политическа сила. Логично е тези очаквания да са завишени, спрямо очакванията от 4 април. Създаде се и впечатление, че ИТН действа не толкова колаборативно, колкото се очакваше от останалите „партии на протеста“, коментира политологът.

Регистрирана е и рекордно ниска подкрепа към Народното събрание.