След трагичния инцидент край авиобаза "Граф Игнатиево" съболезнования към близките на загиналите майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин изказаха и лидерите на политическите партии. 

Дълбок поклон и съболезнования на близките на тези мъже, които са загинали днес в Граф Иганатиево. Това каза в Силистра лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, цитиран от БТА.

"Tова, което се случва днес, и всичко, което става по институциите, е пълен разпад и хаос. Мисля, че и аз съм ги виждал тези пилоти. С президента Радев се разбрахме, инвестирахме във военното летище, отворихме го, върнахме пилотите ни там. Ако не ме лъже паметта, 10 млн. лв. е обучението за година на един пилот на F-16 Block 70. Имаше една песен, в която се пееше, че се уважават не тези офицери, които искат от съдбата войниците да изграждат своята кариера, а тези, които връщат живи децата на майките им", каза Борисов.

Инцидентът коментира и Делян Пеевски, председател на парламентарната група на ДПС, в писмо, разпространено в съобщение на "Пресцентър на ДПС".

Съболезнования към семействата на загиналите при катастрофата на учебно-бойния самолет L-39ZA, изказа Пеевски.

"Новината за трагичния инцидент с учебния военен самолет L - 39 и загубата на човешки животи помрачи днешния ден. Изказвам своите най-дълбоки съболезнования на близките на загиналите пилоти", написа Пеевски.

Малко по-късно, в друго писмо, отново разпространено от "Пресцентър на ДПС", Делян Пеевски поиска оставките на командващия Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров и бригаден генерал Николай Русев, както и на командира на Трета авиобаза "Граф Игнатиево".

"Те трябва да поемат отговорността за трагедията, а компетентните разследващи органи да установят причините за тази тежка катастрофа и виновните, за да се стигне до трагичния инцидент и загубата на човешки животи", заяви Делян Пеевски.

Съболезнования на близките на загиналите военни пилоти изказаха и от "Продължаваме Промяната".

"Поднасяме искрени съболезнования на близките на загиналите военни пилоти по време на изпълнение на служебните им задължения днес. Кураж и подкрепа в този тежък момент", написаха от формацията във Facebook.

"Поклон пред паметта на двамата загинали пилоти при инцидента с военен самолет L-39 на авиобаза "Граф Игнатиево"! Дълбоки и искрени съболезнования на семействата и близките на жертвите", пишат в социалната мрежа и коалиционните им партньори от "Да, България".

Едновременно ме боли и в същото време съм вбесен. Боли ме, че толкова нелепо загинаха двама българи. Воини. Герои. Вбесен съм, защото бойната ни авиация е на унизително ниско ниво, което довежда до подобни трагедии. Това написа и лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов след инцидента.

В публикацията си Слави Трифонов изразява искрените си съболезнования на близките на загиналите български бойни пилоти - майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин.

"Респект към загиналите и отвращение към тези, които с бездействието си създадоха условия, това да се случи", пише още той.

"Родът на баща ми е от Горна Митрополия. Като малък, в детството ми, много, много пъти съм ходил до Военно-въздушното училище "Георги Бенковски" и съм гледал с възхищение българските пилоти. Това чувство е живо и силно в мен и до днес", посочва Слави Трифонов.

"Толкова ми е мъчно, че това се случва в България и че млади български мъже загиват напълно безсмислено. Светла им памет", завършва той, цитиран от БТА.

Съболезнования изказа и изпълняващият длъжността председател на БСП Атанас Зафиров, съобщиха от пресцентъра на партията.

"Днес е тежък и траурен ден за България. Не е време за анализи и политика. Дано този път виновните за катастрофата бъдат наказани според цялата тежест на закона. Крайно време е българските партии да забравят политическите си пристрастия и да работят заедно за модернизацията на ВВС. На карта вече са поставени не само здравето, а и животът на нашите летци. Изказвам още веднъж моите съболезнования", казва Зафиров.

Разпадът на държавността взема вече своите жертви, коментира пред медии в парламента и Борислав Гуцанов, председател на парламентарната група на "БСП за България", предаде БТА.

Депутатът изказа съболезнования на близките на загиналите български офицери.

Истината е, че армията ни се разпада и е унищожавана от тези, които управляват държавата, лошото е, трагедията е, че постоянно даваме кръв, ние имаме загуби в мирно време, коментира и лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов пред журналисти в парламента, цитиран от БТА.

Според него поредният инцидент с екипаж на българските Военновъздушни сили (ВВС) означава, че Българската армия все по-малко може да гарантира териториалната цялост и независимостта на страната.

Това, което днес четох сутринта като декларация, за мое голямо съжаление и за наша обща българска трагедия, се потвърди само няколко часа по-късно, посочи Костадинов. Бих искал да не е така, но докога ще продължават да умират хора без бойни действия, докато същевременно българските управляващи даряват малкото останали ресурси на българските въоръжени сили на Украйна, попита той. Костадинов постави въпроса и кой ще поеме отговорността за това.

Говорим от години за този проблем, имаше и Консултативен съвет за национална сигурност конкретно по темите, свързани с бойната ни авиация, в края на 2021 г., припомни лидерът на "Възраждане".

Костадинов обясни, че причината за днешната декларация на "Възраждане" е била, че миналата седмица е имал среща с представители на българските въоръжени сили. "Те ни потърсиха буквално като акт на финално отчаяние. Това, което ни казаха, беше следното, цитирам:

"Принудени сме да си купуваме тоалетната хартия дори. В поделенията нямаме елементарни битови условия, храната не достига. Когато отидем на учебни занятия, не стреляме, защото нямаме достатъчно боеприпаси. Техниката се разваля. Автоматите ни са от 60-те години на миналия век, заяждат, т.е. те не заяждат, те засичат и в буквалния смисъл на думата създават проблем за сигурността на войниците", каза лидерът на "Възраждане".

На фона на всичко това и на фона, че войниците сами си купуват кубинки, камуфлажи, дори неща, които са свързани с ежедневното носене на бойната им служба, България заделя милиарди за военна помощ за Украйна, коментира Костадинов. Според него изключителна лъжа е, че се дарява оръжие с отпаднала необходимост.

Примерът на депутатите последва и посланикът на САЩ в България Кенет Мертен.

"Дълбоко съм натъжен от трагичната загуба на двамата смели български пилоти майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин днес на територията на Трета авиобаза край Граф Игнатиево. Тяхната отдаденост и саможертва в служба на България няма да бъдат забравени. Техните семейства, приятели, колеги и целият български народ са в нашите сърца и мисли", се казва в съболезнователния адрес на посланика, публикуван на страницата на американското посолство във Facebook.

По-рано съболезнования на близките на двамата загинали пилоти изказаха още премиерът Димитър Главчев, военният министър Атанас Запрянов, както и военни от ВВС.

Авиоинцидентът стана днес в 12:30 часа, 13 минути след като машината е излетяла. По неофициална информация екипажът е изпълнявал сложна маневра на пределно ниска височина. Пилотите не са успели да катапултират и са загинали. Разследването е поето от Военната прокуратура.

Самолетът пък е бил реновиран, като през тази година му е извършен капитало-възстановителен ремонт. Преди полета машината е била проверена и е установено, че е технически изрядна.