Това е необходимо, за да не бъдат в тежест на една ревизия на станалото през последните 28 години, заяви пред bTV членът на Националния съвет на БСП Красимир Янков.

Той коментира ролята на партийния лидер Корнелия Нинова в раздържавяването на „Техноимпекс” през 1998 г.

„Корнелия Нинова изпълнява политическата програма на дясно правителство с премиер Иван Костов”, подчерта Янков, като припомни, че левицата е била против приватизацията на външнотърговските дружества, защото тя е отрязала достъпа на държавата до ред пазари и така икономиката е била срината.

Според социалиста не може да се твърди, че въпросите на ГЕРБ към Нинова за „Техноимпекс” са удар по партията:

„Категорично отхвърлям аз и другите членове на БСП да носим отговорност за един период, в който политиката е дясна и не се изпълнява от членове на БСП. Партията не е грешила през този период”.

Бившият член на Изпълнителното бюро на БСП подчерта, че законови промени от времето на ОДС са дали възможност на хора без опит да влязат директно в управлението на ключови предприятия и да ги подготвят за „грабителска” приватизация.

Той окачестви действията на Нинова от тогава като „политическа поръчка”:

„Председателят на БСП в един стар период е изпълнявала политиката на наш опонент”.„Приемете, че Корнелия Нинова в един период е изпълнявала дясната политика на Иван Костов и след това е еволюирала до член на БСП. Ляв е всеки млад човек, при нея има малко по-различен случай”, отбеляза Красимир Янков.

Той определи като политик на Прехода и Бойко Борисов, като посочи, че като главен секретар на МВР през 2001 г. е можел да разследва престъпления свързани с приватизацията, а освен това по това време са били раздържавени електродружествата.

Янков коментира още, че в БСП е имало искания за вот на недоверие срещу правителството, но по неясни причини се е стигнало до забавяне и сега оправданието са преговорите с ДПС, макар левицата да има достатъчно депутати, за да внесе вота сама.