Камарата на общините на британския парламент подкрепи удължаването на срока, предвиден за напускане на Европейския съюз. При снощното гласуване 441 депутати подкрепиха поправка за отлагане на Брекзит, 105 бяха против, съобщи "Ройтерс".

Тъй като договореното от премиера Тереза Мей споразумение за напускане на ЕС на два пъти бе отхвърлено от парламента, Брюксел даде възможност на Лондон да получи отсрочка и да напусне ЕС не както бе планирано на 29 март, а по-късно - на 22 май, ако сделката бъде одобрена до края на март, или на 12 април, ако тя не бъде одобрена. 

Шансовете за приемане на споразумението се увеличиха, след като вчера Мей заяви, че е готова да напусне премиерския пост предсрочно, веднага след Брекзит, ако депутатите консерватори, които са против сделката, все пак я подкрепят. След това изявление 25 депутати евроскептици промениха позицията си и смятат за подкрепят премиера. 

Бъдещето на споразумението обаче продължава да е несигурно заради позицията на северноирландските юнионисти, които по принцип подкрепят кабинета на Мей. Снощи Найджъл Додс, заместник-председателят на Демократичната юнионистка партия, заяви, че тя ще гласува против сделката на Мей и опроверга появилите се преди това медийни съобщения, че депутатите от ДЮП ще се въздържат.

 

 

Лидерът на ДЮП Арлийн Фостър също каза, че няма да се подпише под нещо, което вреди на Обединеното кралство и отново подчерта, че сделката на Мей е заплаха за цялостта на страната и ще ограничи възможността й да преговаря за бъдещите й отношения с ЕС. 

Ето какъв бе резултатът на гласуваните снощи предложения, които нямат обвързващ характер, но трябваше да дадат представа за нагласите в Камарата на общините.

За промяна на датата на Брекзита, който трябваше да се състои на 29 март: 

441 гласа "за", 105 - "против". Така излизането на Великобритания от ЕС се отлага за 22 май, или за 12 април. 

Ориентировъчни гласувания: 

- Излизане без сделка на 12 април: 400 против, 160 за. 

- Общ пазар 2.0 (усъвършенствана сделка от норвежки тип, която включва членство в общия пазар и митническо споразумение с ЕС): 283 против, 188 за. 

- Оставане в Европейската икономическа зона и влизане отново в Европейската асоциация за свободна търговия: 377 против, 65 за.

- Митнически съюз: 272 против, 264 за. 

- Алтернативен план на лейбъристите за тесни икономически отношения с ЕС, включително всеобхватен митнически съюз и тясно обвързване с общия пазар: 307 против, 237 за. 

- Отказ от задействане на чл. 50, за да се избегне излизане без сделка: 293 против, 184 за. 

- Обществен вот (референдум) за одобряване на сделката на Брекзит, преди да бъде ратифицирана от парламента: 295 против, 268 за. 

- Управляем процес "без сделка", ако не бъде постигнато споразумение с ЕС: 422 против,139 за. 

Така най-популярни се оказаха предложението страната да остане в митническия съюз и планът сделката за развода да бъде поставена на всенародно гласуване. Депутатите, които стоят зад тях, планират в понеделник отново да има гласуване с надеждата да се ограничат предложенията до едно, което да може да получи мнозинство в парламента, и след това правителството да бъде изпратено отново да преговаря с ЕС. 

Кабинетът на Мей заяви още преди вчерашните гласувания, че действията на депутатите създават опасен прецедент с непредвидими последици, но обеща "да се ангажира конструктивно" с резултата от гласуванията. Министрите подчертаха обаче, че какъвто и план да договори парламентът, той трябва да е реалистичен и да подлежи на преговори с ЕС. 

Мей не се е отказала от надеждата, че договореното от нея споразумение може да мине в парламента. В последен опит да спечели на своя страна опонентите си в собствената си Консервативна партия, вчера тя обеща, че ще се оттегли, ако сделката бъде одобрена и Великобритания напусне съюза. Това се оказа достатъчно, за да си осигури подкрепа от някои консерватори, които са за Брекзит и които смятат, че тя не е водила добре преговорите с ЕС. Но ключовият съюзник на Мей - Демократическата юнионистка партия на Северна Ирландия, заяви, че продължава да е против сделката. 

Според опозиционни политици единственият възможен път са предсрочни избори, които да пренаредят парламента и да разбият политическия блокаж. 

Тези, които са против Брекзит, не са се отказали от идеята за нов референдум за оставане в ЕС. Засега в парламента няма мнозинство за такъв вариант, но привържениците на нов референдум смятат, че общественото мнение се променя в тяхна полза. Печели подкрепа и така нареченият "ядрен вариант" - просто да се отмени Брекзитът.