Турският премиер Бинали Йълдъръм е поканил министър-председателя Бойко Борисов да присъства на церемонията по откриването на трансанадолския газопровод "Танап", съобщава БТА.

Това съобщиха от канцеларията на Йълдъръм, който се е обадил днес по телефона на Борисов по този повод. Йълдъръм е информирал Борисов, че церемонията ще бъде на 12 т.м. в град Ескишехир. Той е заявил, че ще бъде особено щастлив да приветства Борисов сред гостите на високо ниво.

Борисов е обещал, че ще осигурят за церемонията присъствие на високо ниво от България. Разговорът е преминал в топла, дружеска атмосфера и двамата премиери са се договорили да се срещнат при първи удобен случай, добавиха от канцеларията на Йълдъръм.

Днес премиерът ще бъде на посещение в Тирана, съобщиха от правителствената пресслужба.

Той ще има среща с министър-председателя на Албания Еди Рама, която ще бъде последвана от пленарни разговори. Ще бъдат обсъдени диалогът и сътрудничеството между страните от региона за постигане на напредък по пътя на европейската интеграция на държавите от Западните Балкани.

По време на визитата си българският министър-председател ще участва в среща по Процеса от Акаба по въпросите на Балканите, както и в конференция, посветена на борбата с насилствения екстремизъм, заедно с премиера на Албания Еди Рама и краля на Йордания Абдула Втори.

Процесът от Акаба представлява поредица международни срещи, инициирани за пръв път от краля на Йордания Абдула Втори през 2015 г. Тяхната цел е поддържане на международната и регионалната координация и сътрудничество в борбата с тероризма, екстремистките идеологии и радикализацията чрез всеобхватен подход. Срещите са част от инициативите на крал Абдула Втори за установяване на контакти с различни страни по света, с цел координацията на антитерористичните действия.