Днес Тошко Хаджитодоров, Иво Сиромахов и Филип Станев от комитета внесоха в Народното събрание уведомление за започване на подписка за свикване на национален референдум, съобщиха от шоуто на Слави Трифонов. 

Ето и предлаганите шест въпроса в допитването:

1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

2. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120?

3. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?

4. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

5. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде 1 лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

6. Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на МВР и началниците на районните управления в областните дирекции да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

Събирането на подписи ще започне в 10.00 часа на 10 ноември. В срок от 3 месеца трябва да бъдат събрани и внесени в Народното събрание 400 000 реални подписи. 

"В инициативата ще се включат стотици доброволци от цялата страна и чужбина, които се свързаха с нас. Сериозна помощ ще ни окажат нашите основни партньори от Гражданско движение ДНЕС. Местата, на които ще може да се подпишете, ще бъдат обявени на нашия сайт. Може да ги намерите и на Фейсбук страницата на референдума", уточниха от "Шоуто на Слави". 

И Марешки предлага референдум

В същото време и известният варненски бизнесмен Веселин Марешки, който има верига от аптеки в цялата страна, е внесъл уведомление за иницииране на референдум, показва регистърът на сайта на парламента.

Въпросите в допитването на Марешки са пет:

1. Подкрепяте ли да се въведе регулация на пазара на горива, така че да се гарантират по-ниски цени в бензиностанциите?

2. Подкрепяте ли да се премахне ограничението едно лице да може да открие не повече от 4 аптеки на територията на страната, за да стане пазарът по-конкурентен и да се намалят цените в аптеките?

3. Подкрепяте ли да отпадне напълно държавната субсидия за финансиране на политическите партии и коалиции?

4. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален от 240 на 120?

5. Подкрепяте ли да отпадне имунитетът на народните представители?