Аз сутринта му се обадих да му изкажа съболезнования в чисто човешки план. Просто се учудвам, в ден, в който баща ти е умрял, да говориш нелепици. Аз няма да си го позволя, може много да му отговарям, но в такъв тежък за него ден, аз не бих си го позволил, нямам такъв морал. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Смолян в отговор на въпрос как ще коментира изявлението на държавния глава Румен Радев по повод извънредното положение и затягането на мерките.

Президентът заяви, че правителството дължи на обществото убедителна информация за ефекта от извънредното положение през първия месец на неговото въвеждане.

"А иначе бих казал следното за мерките - един родител като си обича децата (много е такъв примерът, но мисля, че ще ме разберат хората) и когато трябва да ги заведе на ваксина или на зъболекар, децата плачат, дърпат се, страх ги е, но истинският родител знае, че само това може да им спаси живота за в бъдеще и да са здрави. И колкото на родителите да им е криво, че децата страдат, ги завеждат и правят тези манипулации. Толкова и нас ни боли", образно обясни Борисов.

Премиерът допълни, че ако все пак президентът счита, че извънредното положение е нещо различно от цял свят, да му наложи вето.

"Аз ще извадя ГЕРБ от залата, да оставим народа без извънредно положение, да го уморим буквално. Това е предложил днес той. Да наложи вето, като някоя дърта свекърва, ама от тези злобните, дето само върви след нас...Ние обикаляме цяла България, да възстановим производство, да дадем на тези хора поръчки, за да имат хляб да ядат. И някой излезе, дали му листчето, каже пет приказки и се прибере. Защо не му зададохте въпрос - против ли е извънредното положение? Да го махне! Или нямаше там въпроси? Ето това е цензура! Ето, аз съм от сутринта с тези хора, подложен на всякакви въпроси на живо. Може да ме питате и за първия сняг в Смолян, ако искате. Кой цензурирахме, удари ме с микрофона, ако искаш. Каква цензура?", добави Борисов по повод изявлението на президента.

Премиерът пак повтори, че когато има три поредни дни с по-малко заразени, извънредното положение ще бъде отменено.