На 78-годишна възраст почина бившият министър на индустрията и зам.-председател на Министерски съвет по соцвреме Минчо Йовчев. Тъжната вест съобщи Областният съвет на БСП в Стара Загора.

"На 78-годишна възраст почина Минчо Йовчев - един от мъдрите ръководители в България, в областите Стара Загора и Хасково и в община Казанлък. Така го помнят много българи. "Беше умен, точен, защитник на моралните принципи в държавното управление и изключително скромен човек, въпреки постовете, които заемаше", казват социалисти, с които е работил. По думите им той никога не е проявявал гордост, нито е променял за миг човешкото си отношение към хората. Той беше зам.- председател на Министерски съвет, министър на индустрията, първи партиен лидер в областите Стара Загора и Хасково и в община Казанлък.

"Напусна ни един достоен социалист, антифашист, дълбоко етичен, добродушен, честен и забележителен човек, до последния си дъх останал верен на идеите ни. Навсякъде, където Минчо Йовчев изпълняваше своите партийни и обществени задачи се отнасяше към всичко и всички отговорно и принципно.", написа лидерът на БСП Корнелия Нинова в съболезнователно писмо до близките.

Минчо Йовчев ще остане в паметта на мнозина с убедителните си уроци за просперираща България. Отиде си много уважавана личност. Поклонението ще бъде в тесен роднински кръг в неделя, на 6.12.2020 г, от 12:15 в залата на Казанлъшките гробища.", написаха в сайта си от БСП- Стара Загора.

Минчо Йовчев е роден на 27 февруари 1942 г. в Мъглиж, завършил Минния институт в Ленинград, работил като технолог в Обединените заводи "Фридрих Енгелс" в Казанлък, от 1968 г. член на БКП, а от 1986г. и на ЦК на БКП. Преминал през началник на отдел и заместник-директор на Обединеното предприятие "Хидравлика и пневматика", заместник-директор на ДСО "Хидравлика", първи заместник-председател на Изпълнителния комитет на ОНС в Стара Загора, първи секретар на Окръжния комитет на БКП в Стара Загора и в Хасково, заместник-председател на Министерския съвет и министър на индустрията и технологиите, член на Политбюро на ЦК на БКП и член на Висшия съвет на БСП. Последната му активна партийна дейност бе като делегат на 48-ия Конгрес на БСП, избран на конференцията в Казанлък през 2014г. Не пропускаше областните събития на антифашистите до миналата година.