Президентът Румен Радев освободи от посланическия пост Меглена Плугчиева. Бившата вицепремиерка по еврофондовете в кабинета на Тройната коалиция и дългогодишен дипломат е сменена само няколко дни, след като беше номинирана за министър в проектокабинета на проф. Николай Габровски с мандата на ГЕРБ. 

Тя беше поканена лично от проф. Габровски за вицепремиер по климатичните промени и министър на околната среда и водите.

Указът за освобождаването на Плугчиева от длъжността извънреден и пълномощен посланик на Република България в Черна гора е с днешна дата и е публикуван в Държавен вестник. 

Плугчиева беше посланик на България в Германия и Швейцария, а началото на мандата й в Черна гора датира от 2019 г.

Смяната вероятно е свързана с изтичане на посланическия мандат, който в нашата страна е четиригодишен и за Плугчиева приключва на 26 януари догодина.

Тя не скри разочарованието и критиките по отношение на ПП, след като кабинетът "Габровски" беше отхвърлен в пленарната зала.

"За България това беше шанс. Големият пропуск и пропилян шанс е за всички български граждани", коментира Плугчиева в кулоарите и не скри, че след като три пъти е била народен представител, в деня на гласуването на проектокабинета е останала потресена от дебатите.

"Особено много ме потресе отношението на младите хора от "Продължаваме промяната" - тотално събаряне и ликвидиране на всичко. Държава не може да се държи в ликвидация. Моят съвет към тези млади хора е да знаят, че има национална памет. Ако има нещо за корекция - да го коригират, но трябва да надграждат, а не да унищожават. Урокът по родолюбие им липсва", категорична беше Меглена Плугчиева.