За тези 3 години президентът Румен Радев не направи нищо. Няма собствена инициатива, няма външнополитически приоритети, не направи нищо за икономиката, нищо за инвестициите. Това заяви по БНТ президентът (2012 г.-2017 г.) Росен Плевнелиев, като уточни, че го казва с болка.

Президентът Радев в неподходящ момент води своята лична битка и тя съвпада с геополитическата битка на Русия България да не бъде допусната до сърцето на Европа, добави Плевнелив.

Думите му са във връзка с изявлението на Румен Радев, че снема доверието си към правителството.

На държавният глава по-скоро му отива тогава, когато има проблеми, да ги посочи и по институционален начин да търси решение. Но тогава, когато има и нещо добро, да каже една добра дума. За съжаление днес сме в много тежката ситуация държавният глава от три години да плюе денонощно правителството, НС и държавата, отбеляза Плевнелиев.

На мнение съм, че това е лична война. Държавният глава стартира тази война вече официално в момент, в който той се чувстваше атакуван по линия на прокуратурата, която действаше по правомерен или неправомерен начин. Аз апелирам към ВСС да се задейства. Той има пълното право и конституционно задължение да провери дали главният прокурор е действал по правилата, коментира Плевнелиев във връзка с изнесен наскоро публично запис, направен със СРС, на който евентуално се чува гласът на Радев.

Росен Плевнелиев направи и сравнение със ситуацията, в която самият той попадна през 2013 г., като сне доверието си от кабинета на Пламен Орешарски.

"Аналогии трудно могат да се правят освен че и тогава, и сега държавният глава снема доверието си. Все пак тогава аз действах изцяло институционално. Нека да си припомним, че аз излязох с обръщение, след като свиках извънреден консултативен съвет по национална сигурност, след което апелирах, свиках консултации и снех доверието си. Но търсех решение.

Кризата беше дълбока и сериозна. Десетки хиляди хора имаше по улиците. Въпросът беше свързан с доверието на партньорите от ЕС и НАТО в България и със сигурността на българските граждани. Тогава, когато едно скандално назначение (на Делян Пеевски за председател на ДАНС - б.р.), щеше да остави нашата агенция по сигурност в пълна изолация, следователно в невъзможност да защити сигурността на българите", отбеляза Плевнелиев.

От друга гледна точка тогава правителството на Орешарски се крепеше на "златния пръст" на Волен Сидеров. Никакво доверие, включително и много тежка ситуация в Народното събрание. Сега не е така. Виждате колко вота на недоверие не минаха, изтъкна експрезидентът.