Затъваме в популизъм, правителство няма да има. Трябва да си говорим, да поставим въпросите на държавата на масата и заедно да ги решаваме. Това каза Росен Плевнелиев в Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), където изнесе лекция на тема "Иновации, технологии, инвестиции - предизвикателства и перспективи в глобалния свят".

Събитието е организирано от деканското ръководство на Архитектурния факултет и от Студентския съвет на университета, и се осъществява в рамките на специализирания лекционен курс "Бизнес комуникация".

Тук не идват инвеститори, защото само мрънкаме и сме си самодостатъчни в своя гняв към околните, каза той. Плевнелиев посочи, че трябва да се ускори приемането на страната в еврозоната. Ако не се ускорим към еврозоната ще имаме Че Гевара за министър-председател, каза той.

"Когато президент излиза с вдигнат юмрук и обявява, че ще се бори с мафията, няма как да се случи един лев инвестиция. Не сте чули нито един хърватски, гръцки или румънски политик да говори така. Има три неща, по които там са разбрали, че няма да се карат - те са доброто име и репутацията на държавата, икономическия растеж и развитието на човешкия капитал и затова са на светлинни години пред нас. Сърбия прави завод за батерии, а Хърватска - за Бентли", каза Плевнелиев, информира БТА.

"Работихме систематически и бяхме на финала да имаме завод за автомобили на "Фолксваген" в страната. Отстранихме 12 държави, останахме две - България и Турция, трябваше да отговаряме на много условия за тази инвестиция", добави Плевнелиев.

"Изкуственият интелект дава невероятна възможност на България да се изстреля към просперитет. Той няма да замени хората, а ще им помага и ако имаме два - три приоритета в страната, по които да има консенсус, можем да постигнем много", каза Росен Плевнелиев.

"Да си настоящ президент е трудна работа, но да си бивш президент е страхотна работа", коментира още Росен Плевнелиев, пред студентите, на които разказа как е започнал да развива бизнес в Германия и в България.