Ако нямаме действащ парламент и правителство, цената ще бъде жестока. Това заяви президент на България в периода 2012 - 2017 г. Росен Плевнелиев в предаването "120 минути" по БТВ.

"В хаоса се раждат чудовища. Ако се снишим, ще има друг тип управление - антиевропейско, дори може да говорим за прословутата идея за президентска република, а това ще е краят на демокрацията", коментира още Плевнелиев.

Той и Соломон Паси оглавиха контактната група, и която проведе разговори с ГЕРБ, ДПС и "Български възход".

Според Плевнелиев "Продължаваме промяната", "Демократична България" и БСП, които са опитвали да поставят в изолация ГЕРБ, са започнали да излизат от сянката на играта на пълна изолация с цената на всичко.

Плевнелиев добави, че влизането на България в еврозоната е стратегически приоритет.

Всички институции ще работят по-добре, дори прокуратурата ще работи по-добре, прогнозира той.

На въпрос дали е обсъждано отстраняването на главния прокурор като условие за компромис Плевнелиев заяви: "Аз виждам конституционно мнозинство с ясно декларирани приоритети за правна реформа. Всичко, за което "Демократична България" се борят, могат да го получат".

"Ако става въпрос само за заменяне на един човек с друг, тази реформа ще се дискредитира. Става въпрос, че всемогъщият главен прокурор вече няма да е такъв, контрол върху неговата дейност, разделяне на Висшия съдебен съвет - има пълно съгласие. Ние можем, ако има работещо НС и правителство, виждам, че законопроектът за правна реформа може да бъде готов за шест месеца и до една година приет", обясни Росен Плевнелиев.

Според него независимо с кой мандат тези неща могат да се случат.

На въпрос дали би връчил третия мандат на "Демократична България", Плевнелиев отговори: Държавният глава е длъжен да направи така, че да даде третият мандат на тези, които имат най-голям шанс.

"Най-устойчиво би било ДБ да излезе и да каже, ето тези неща могат да се случат. Време е да излязат от сянката на тежките противопоставяния. Правната реформа може да се случи", каза още Росен Плевнелиев.