"Ние се нагледахме на арести на министри - действащи или бивши", каза президентът (2012-2017 г.) Росен Плевнелиев пред БНТ.

Според него освен пропагандната стойност на това, което се свършва, да гледаме по същество. Той заяви, че ще се радва да се действа по друг начин - превантивно, ефективно.

Плевнелиев е на мнение, че министърът определено носи отговорност дотолкова, доколкото работа на министъра е да защити обществения интерес. Когато един цял град е оставен без вода, тогава общественият интерес не е защитен.

Нено Димов подаде оставка като министър на околната среда и води вчера, а премиерът Борисов я прие. Той е с обвинение в умишлена безстопанственост заради водната криза, като прокуратурата поиска удължаване на задържането му до 72 часа.

Според Плевнелиев трябва да се види и също кой по веригата е допринесъл за бедственото положение.

"Правителството трябва да извади своите изводи. Институциите като цяло са се провалили и е крайно време да видим целия размер - кой и защо", каза Росен Плевнелиев.

Според него е важно кризата да не прерасне в парламентарна криза. Той не вижда предпоставки за това. Правителството носи своята отговорност за всичко, което се е случило, прокуратурата има своите аргументи и всички трябва да се поучат и да не се допускат повече безстопанственост, каза Плевнелиев.

"Аз считам, че умението на премиера Борисов да действа бързо и превантивно ще му помогне и този път да не прерасне тази криза", посочи още той.

Плевнелиев коментира и последните събития за "Турски поток".

Премиерът Борисов беше поканен в Турция тази седмица, за да присъства на пускането на газопровода "Турски поток". От американска страна се обявиха срещу този енергиен проект. Росен Плевнелиев заяви, че не вижда защо, според американски дипломат, тръбата, която минава през Европа, е лоша. Той заяви, че вярва, че американците са наши стратегически приятели и ако искат да ни помогнат, те трябва да подкрепят една историческа промяна.

"Винаги съм бил против АЕЦ "Белене", ако не се направи на пазарен принцип и ако се прави с държавни пари", каза Росен Плевнелиев.

Той заяви, че трябва да се гледа по-голямата картинка - основно новата енергийна зелена сделка на Европа. За да преминем към чиста енергия ние трябва да се откажем от въглищата, заяви той. Именно за това по-доброто решение е "Белене", но ако стане на пазарен принцип и без допълнителни пари от държавата

"България успява за пръв път в своята история да направи дълбока реформа в енергийния сектор и в газовия сектор", каза още Росен Плевнелиев.