Проблемът със Северна Македония е много сериозен, коментира президентът на България (2012-2017) Росен Плевнелиев пред БНТ по повод отлагане на решението да започнат преговори за присъединяването на Албания и Северна Македония към Европейския съюз.

Той нарече това "един голям провал на ЕС в една толкова важна зона" и прогнозира, че има шанс на предсрочните парламентарни избори реваншистки сили да дойдат на власт, което няма да е добре за България.

"Френският президент Еманюел Макрон, който води една амбициозна външна политика, допусна груба политическа грешка", заяви още Плевнелиев, след като вчера и лидерът на ПЕС Сергей Станишев заяви същото.

По думите му се водят вътрешнополитически битки на цената на външнополитически провали.

"Защото това е един голям провал на ЕС като цяло в една толкова важна зона, каквато е Западните Балкани. За съжаление няма да скрия своето разочарование и от това, че Зоран Заев подава оставка. Безспорно това беше един демократичен, позитивен лидер, смел, който се опитва да се откъсне от тежестта на манипулациите и погрешните идеологии от миналото. Представете си, ако отново старото дойде на власт, тези политически лидери на Македония, тип Груевски, които мразеха България, където медиите денонощно прожектираха България като окупатор, като фашист, за какво ще си говорим тогава", каза Плевнелиев.

Той допълни, че очаква криза в Северна Македония - битката ще е доста тежка, битка на президента да запази спокойствието.

"Предричам тежко и трудно състезание и отново реваншистки сили имат своя шанс да дойдат на власт, от което България много ще изгуби, Европа също", подчерта Плевнелиев.

Той за пореден път коментира и избора на "Фолксваген" къде на Балканите да построи нов завод.

"Има много причини и действия на Ердоган, които внасят съмнение по сделката за "Фолксваген". Ние сме сериозно в играта повече от година и половина. Управителният съвет на "Фолксваген" е взел решение фабриката да е в Турция - пазарът е много по-голям. Там има много развито производство, там има хора, кадри, техника. Обаче пък надзорният съвет, където са собствениците, гледа дългосрочно на нещата и още има своите притеснения. Шансът за България е минимален, управителният съвет трудно би променил позицията си. В Турция има цели екипи и архитекти, които работят. Това е един футболен мач, всеки момент може да влезем в играта. ЕК, ЕП, немската общественост, немските медии застанаха зад нас, успехът е видим, продължаваме да работим да подобрим офертата", каза Росен Плевнелиев.