Заповедта на Йончев влиза в сила от днес.

Емил Димитров бе директор на Агенция „Митници” в периода от август 2001 до февруари 2002 г. Роден е през 1962 година в Перник. Бил е финансов ревизор, откъдето идва и прякорът му. Името му нашумява в пресата заради разкритията му на крупни далавери в митниците по време на различни управления.

Седмица преди да бъде освободен като шеф на митниците, от КТ "Подкрепа" обвиниха Димитров, че е довел митниците до хаос с над 400 немотивирани уволнения. И с декларация до тогавашния премиер Симеон Сакскобургготски поискаха Ревизоро да бъде уволнен.

Назначението на областния управител на Плевен Илиян Йончев* също бе съпроводено със скандал. Той бе общински съветник от БСП и зам.-председател на партийния съвет в Плевен, но в средата на юни т.г. бе назначен за губернатор от ДПС.

Това предизвика острата реакция от местната структура на червената партия, а Румен Петков определи ситуацията като "абсурдна".

Бившият червен депутат реагира и на назначаването на Емил Димитров. Румен Петков заяви, че то е обида за партиите в Плевен, предаде "Фокус".

Аз съм озадачен от това назначаване. Много се надявам това назначение да е някаква необичайна форма на хумор. Толкова ли в Плевен няма човек, който да отговаря на критериите, че трябва да бъде назначен непременно външен", попита Петков.

По думите му функционалните задължения на главния секретар са изключително сериозни и те предполагат едно много добро познаване не само на нормативната уредба и на материята, но и на територията, на кадрите, с които се работи.

"Един външен човек много по-трудно би се справил, особено в такава напрегната ситуация", категоричен бе Румен Петков.

* Илиян Йончев e роден на 11 март 1976 година в Плевен. Завършил е право в СУ "Св. Климент Охридски" и "Здравен мениджмънт" в Медицинския университет в Плевен. Има специализации по данъчен и митнически контрол и политически мениджмънт.