Лавров прикани ЕК да стартира отново работата на работната група по проекта, която бе замразена по инициатива на Брюксел.

В присъствието на българския си колега Кристиан Вигенин Лавров подчерта, че Русия не приема европейските енергийни правила.

"Споразуменията със страните-участнички в "Южен поток" бяха сключени достатъчно рано - преди влизането в сила на Третия енергиен пакет на Европейския съюз", заяви руският министър, цитиран от БНР.

Нашата позиция е ясна - тези правила не могат да се прилагат ретроспективно, да пречи на изпълняването на договореностите, постигнати по-рано, това е основен принцип на международното право, коментира Лавров.

На свой ред Вигенин заяви, че българското правителство подкрепя "Южен Поток", ако проектът отговаря на европейското законодателство и норми.

Лавров обаче настоя, че за "Южен поток" може да се направи изключение.

"Пред очите ни са много примери как Еврокомисията напълно резонно прави изключение от 3-ия енергиен пакет - например за проекта за Трансадриатически газопровод", аргументира се той.

Руският първи дипломат смята още, че не бива да се допуска Европа да бъде използвана заради нечии интереси, и да се превърне в заложник на недалновидните идеологизирани подходи.

Министър Лавров заявява, че Русия ще продължава последователно да придвижва проекта "Южен поток".

Орешарски - Лавров

България е представила коментари по повдигнатите от ЕК въпроси за "Южен поток", разполагаме с достатъчно добри аргументи и оставам оптимист, че ще бъдат приети, е казал Пламен Орешарски на среща с Лавров, цитиран от пресслужбата на МС. Премиерът обяснил, че спирането е заради започнатата процедура от ЕК срещу България.

Орешарски коментирал, че проектът е един от най-важните за България и правителството ще положи всички усилия за реализацията му, но в рамките на европейското законодателство.

Лавров е заявил на премиера, че Москва не дели правителствата и държавите на про- и антируски настроени и иска да работят прагматично.

Плевнелиев - Лавров

"България ще продължи да подкрепя проектите, които увеличават енергийната сигурност и диверсификацията, но е важно „Южен поток” да бъде съобразен с европейското законодателство", е заявил президентът Росен Плевнелиев на срещата си с Лавров, става ясно от съобщение на пресцентъра му.

Той подчертал подкрепата си за повишаването на енергийната ефективност в страната, с което ще се намалят значително разходите за електроенергия на българските граждани и бизнеса.

Ръкопляскания и освирквания


Преди срещата пред министерството кортежът на Лавров бе освиркан, но и поздравен с ръкопляскания.
Три протеста имаше пък пред президентството - на "Простестна мрежа" и украински граждани, и контрапротест в подкрепа на "Южен поток" на "Атака".

Вижте снимки >>

АНКЕТА: Ще се провали ли проектът "Южен поток"?