"Тази седмица, в неделя, искаме дебат по вота на недоверие, гласуване искаме в понеделник". Това заяви пред журналисти в кулоарите на Народното събрание председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Тя обясни, че настояват по възможно най-бързия начин да се обсъди вотът и да се пристъпи към гласуването му. Според правилника на Народното събрание гласуването на проекта за решение се провежда не по-рано от 24 часа след приключване на разискванията.

Вчера 59 депутати от ГЕРБ-СДС внесоха вот на недоверие към правителството с премиер Кирил Петков.

По думите на Атанасова от "управляващата тройна коалиция" поставят условия за деня на разисквания по вота на недоверие. "Не можели в неделя, не можели в понеделник, не можели във вторник, ама защо в почивен ден ще се обсъждат такива неща...", допълни тя.

Във връзката с избора на нов председател на Народното събрание председателят на ПГ ГЕРБ-СДС каза, че няма съгласие между парламентарните групи кога да се състои. "Единствено има съгласие, че следва да се проведе по процедурни правила. Аз съм изготвила такива процедурни правила, ще ги внеса в деловодството", посочи още Атанасова.

Малко по-късно ГЕРБ-СДС настоя ии в планарна зала за извънредно заседание на парламента в неделя за провеждане на дебатите по вота на недоверие и приемане на процедурни правила за избор на нов председател на парламента. Искането им предизвика напрежение в пленарна зала. До сблъсъци този път не се стигна, но депутатите от управляващата коалиция скандираха "мафия".

Предложението направи председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. Председателстващият заседанието Кристиан Вигенин отказа да го подложи на гласуване. Той настоя, че според правилника на парламента следва проектът на решение да бъде внесен в деловодството на Народното събрание и едва тогава да бъде подложен на гласуване и предложи да продължат дебатите на първо четене с актуализацията на бюджета.

Вигенин заяви, че малко го изненадват с този проект и прочете текстове от правилника. Той посочи, че процедурни са въпросите, с които се възразява срещу конкретно нарушаване на реда за провеждане на заседанията и които съдържат предложения за изменения и допълнение на предложения дневен ред, включително тези за прекратяване на заседанието, отлагане на заседанието, прекратяване на разискванията, отлагане на разискванията, отлагане на гласуването.

Вашето предложение не влиза в нито една от тези хипотези, така че няма как да го подложа на гласуване, каза Вигенин. "Решението трябва да бъде внесено в деловодството на Народното събрание и евентуално да бъде разгледано на утрешното заседание по предложение на председателя на Народното събрание. Това е моето разбиране за спазване на правилника", настоя Вигенин.

Йордан Цонев от ПГ на ДПС цитира други разпоредби от правилника за провеждане на извънредно заседание и настоя предложението да бъде разгледано. Председателят на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ отбеляза, че има променено мнозинство в Народното събрание. Днес управляващите нямат мнозинство в Народното събрание. Днес управляващите имат комуникационни проблеми вътре в коалицията. Няма нужда всеки ден да гласуваме оставки на председатели на Народното събрание - докато някой разбере, че в политиката има логичен и нормален ход на процесите, добави той.

"Ние преди малко гласувахме оставката на г-н Минчев за това, че той спази правилника на практика. Аз не възразявам да отстраните и мен. Това, че днес има ново мнозинство - не означава, че Народното събрание трябва да бъде превърнато в конвент, в който едно ново мнозинство да гази правилника и правилата", отговори Вигинин. Последваха скандирания: "мафия".