Премиерът Кирил Петков не потвърди изнесените в медиите данни за подготвяна среща с Еманюел Макрон и Румен Радев в Париж, на която да бъде намерено решение по Македонския въпрос преди края на френското европредседателство през юни. Според информацията това е било дискутирано на коалиционния съвет на правителството в петък, като участниците са дали дума да ограничат временно коментарите си за евентуалното допускане на Република Северна Македония до преговори с ЕС.

"На ниво Министерство на външните работи се върши много голяма работа, за да се види какви са всичките възможности за напредък по темата за Северна Македония, но преди на професионално ниво между дипломатите да се стигне до някаква обща идея накъде може да се върви напред, не можем да потвърдим нищо като реални стъпки". Така Кирил Петков отговори в Брюксел на журналистически въпрос дали се готви посещение във Франция, по чия покана и по коя тема.

Министър-председателят подчерта, че на този етап всичко е в ръцете на дипломатите и добави: "Независимо какво се договорят, ще минем през парламента. Няма да има нищо скрито-покрито от българския народ. Знам, че се работи много, но не мога да потвърдя отделни покани или непокани, за да видим докъде ще стигнем".

След участието си в извънредното заседание на Европейския съвет в Брюксел Петков потвърди, че България ще ползва руски петрол до края на 2024.  "Изключението за страната ни вече е факт и ще бъде подробно записано в детайлното заключение от заседанието на Европейския съвет, което ще бъде публикувано след 2-3 дни", заяви премиерът в  началото на втория ден от заседанието на Европейския съвет.

"За нас беше жизнено важно тази дерогация и хубавото е, че не е са един или шест месеца, а е до 2024, така че да можем да си оправим рафинерията без това да влияе на цената заради смяна на микса. Това дава възможност за рафинерията ни да работи и междувременно да се пренастрои за работа с друг петрол", каза още Кирил Петков. Министър-председателят посочи, че България е единствената държава с пристанище, за която се прави подобно изключение. Проблеми с плащанията за руския петрол не се очакват, тъй като "Лукойл" реално плаща на швейцарска фирма.

Кирил Петков коментира и промяната в условията за подслон за украинските бежанци у нас.

"За три месеца дадохме безпрецедентна подкрепа, сега влизаме в по-нормални рамки. Това заяви премиерът пред български журналисти в кулоарите на Европейския съвет в Брюксел. Българската държава не може да продължи до безкрай да подкрепя такова луксозно пребиваване, посочи премиерът по повод необходимостта бежанците да бъдат изведени от хотелите по Черноморието заради началото на туристическия сезон. Влизаме в реалност, по-бизка до тази, която се очаква за бежанците, каза Петков и заяви, че е получил уверения, че новите условия са нормални.

На журналистически въпрос за риска от продоволствена криза в световен мащаб заради войната в Украйна, премиерът Кирил Петков отбеляза, че България е голям износител на зърно и може да бъде част от решението на проблема.

"Като държава ние сме износител на тази много ценна стока и няма да имаме продоволствена криза", категоричен беше Петков.

Министър-председателят посочи, че на европейско ниво се обмислят различни варианти, като мисли за "сини коридори", а пристанище Варна също би могло да бъде едно от решенията. В този контекст Петков изтъкна, че България започва да заема ключови позиции и да се възприема като страна-лидер и част от решението на проблема с износа на зърно от Украйна. Министър-председателят посочи, че репутацията на България в Европейския съвет се подобрява, като същевременно страната защитава националните си интереси.