Управляващите са постигнали разбирателство за бюджета, обявиха заедно пред журналисти в кулоарите на парламента съпредседателите на ПП-ДБ Кирил Петков и Христо Иванов и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. 

Съвместното им изявление идва след продължилите близо 11 часа дебати в бюджетната комисия снощи. Малко преди полунощ депутатите приеха за второ четене Закона за държавния бюджет. Поради отпадналите мерки за събираемост Асен Василев обяви, че Министерството на финансите не подкрепя бюджета в този му вид.

На лидерска среща Иванов, Петков и Борисов са се разбрали, че казусите по бюджета ще бъдат решени и че България ще има бюджет, "който наистина ще служи на българските граждани", обяви Кирил Петков. По думите му таванът на цените на тока за бизнеса остава на 200 лева като мярка. 

"Това е антиинфлационна мярка, която ще остане, така че да сме сигурни, че влизаме в рамките, които се изискват от механизмите за оценка за Еврозоната. Приоритет са Шенген, еврозоната, съдебната реформа, постигнахме общи резултати и сега ще влезем в зала, за да ги подкрепим", каза Петков. 

Христо Иванов пък каза, че е постигнато съгласие по един от спорните въпроси от бюджетната комисия вчера - електронните плащания да бъдат единствено към фирмите с над 100 служители, а не каквато е била идеята да са с над 50 души. "Мерките ще бъдат приети и подкрепени и важното е, че България ще има бюджет", заяви Иванов.  

Христо Иванов и Бойко Борисов

Снимка: БТА

"Бюджетът е политическият закон на едно подобно управление. Ако не бъде приет бюджет, внесен от финансовия министър Василев, правителството пада. Затова си поставихме като цел - това по-добро ли е за България, ако падне правителството, или да се опитаме да направим компромис в името на доброто. Колегите се съгласиха за касовите бележки на ресторантите и електронното плащане да бъде за фирми с над 100 човека", добави и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

Смяната на датата на националния празник

Относно смяната на националния празник, Борисов посочи, че страната ни има "велики празници": "24 май е изключителен празник, в това няма спор. Има спор дали да е този, онзи или другият".

"Това е един от малкото празници, които обединяват всички българи. Няма някой българин, който да не се радва на този празник. Другото обаче, което искаме да заложим, е, че в духа на българската конституция трябва да има знания, писменост, култура, образование. Ние трябва да дадем завет на нашите деца, че само през образование, култура, писменост, просвета България може да просперира. Така че тук има много дълбок елемент - ние историята я уважаваме, но бъдещето на България зависи от тези добродетели", обясни съпредседателят на ПП Кирил Петков.

Кирил Петков, Христо Иванов и Бойко Борисов

Снимка: БТА

За управленската програма 

"Има текстове, които се обсъждат в момента, чакаме да се съгласуват и ще бъде подписан", заяви Христо Иванов. Все още обаче не било ясно кога точно ще подпишат. 

По думите на Борисов механизмът се пише от Христо Иванов. 

"Тежък ни е въпросът за некоалицията, но нашият писмован човек Христо Иванов пише механизма сега, който все пак в такива кризисни моменти, да можем да заставаме и некоалиционно да обясним нашите решения", коментира Борисов.

"Ние сме различни партии, по някои теми диаметрално различни, по други - изключително близки. Компромисът, който направихме, за да има правителство, успокоява обществото. Във всички случаи ще се случват по-добри неща за хората", каза още лидерът на ГЕРБ.

Той заяви и, че ГЕРБ не могат да отстъпят от мандатността на кметовете. Това е едно от предложенията на ПП-ДБ, заложено в проекта им за изменение на конституцията. "Аз съм против, защото се избират от народа", обясни Борисов.

По думите му истинската цел да се търси конституционно мнозинство е съдебната реформа: "Да дадем повече власт на съдиите, повече контрол на прокурорите, говоря като рамка, пред юристите не искам да се правя на конституционалист". По думите на лидера на ГЕРБ "водач" в тази тема бил Христо Иванов и "ние го подкрепяме във всички неща".

Кирил Петков и Бойко Борисов

Снимка: БТА

По думите на Борисов голямата цел е да има редовно правителство, за да бъдат постигнати големите цели пред страната.

"Аз благодаря не колегите. Да, всички всички сме водачи на партии, които искат да побеждават, те не искат да са пораженчески настроени, но благодаря, че слагаме по-важното отпред и съумяваме. Благодаря и на Асен Василев, че се включи. Досега имахме интерконферентна връзка", каза той.

И съпредседателят на ДБ Христо Иванов благодари на колегите си: "Аз също искам да благодаря на колегите от ГЕРБ и ДПС, защото успяваме въпреки различията, които имаме, да намерим национални приоритети, около които да се обединим, и това дава резултат. Има теми, които са дискусионни. Конституционните промени в частта им по отношение на правосъдието са потвърдени и са истински обединяваща точка. По отношение на 24 май въпросът не е за една или друга страна, за едно или друго разделение, а за България и за това как самите ние искаме да я разкажем на нашите деца. Предстоят три четения на конституцията, това е възможност да се обсъди тази тема и да видим обществото как ще се обедини. Не става дума някой да отстъпва или за конфронтация, търсим обединение".