Премиерът Николай Денков критикува вчерашното приемане на бюджета в парламентарната Комисия по бюджет и финанси в парламента.

"По време на Комисията по бюджети и финанси са взети някои грешни решения, които не осигуряват финансовата рамка, която преди това беше подготвена от МС", каза Денков в началото на днешното правителствено заседание Денков.

Вчера бюджетната комисия прие бюджета за 2023 г. на второ четене, но с нови предложения, с които той бе раздут с допълнителни 400 млн. лв. за увеличаване на заплатите в отбраната, МВР, администрация, образование, земеделие, вероизповедания, както и оттеглянето на мерките за по-висока събираемост от приходните агенции.

Денков обаче е получил уверение на лидерите на партиите, които подкрепят правителството, че те ще коригират тези решения и ще я приемат, както е подадена от Министерския съвет - - с някои изменения, но без да променят общият баланс на държавата, за да се осигури дефицитът от 3% за приемането на България в Еврозоната.

Премиерът се надява лидерите да изпълнят ангажимента си, за да се реализира програмата на правителството. Без нейното финансово обезпечаване тя ще остане само "един набор от добри намерения".

Бюджетът, внесен от финансовото министерство, ще бъде подкрепен заедно със заложените контролни мерки, необходими на приходните агенции, за да осигурят постъпления, увериха и след среща лидерите в управлението Бойко Борисов, Кирил Петков и Христо Иванов. Повод за лидерската среща стана острата реакция на министъра на финансите Асен Василев, след като късно снощи бюджетната комисия отхвърли текстовете за по-висока събираемост.

На общ брифинг в парламента Борисов заяви: "Ако не се приеме бюджет, който е внесен от финансовия министър Асен Василев, то просто правителството пада".

Кабинетът прие управленската програма

Най-важната точка на днешното заседание на Министерския съвет е приемането на управленската програма на правителството, обяви още Денков в началото на днешното правителствено заседание.

"Обръщам внимание, че това става предсрочно. Законовият срок е три месеца от съставяне на правителството. Тази програма е съгласувана внимателно с политическите сили, които подкрепят това правителство в Народното събрание. Очакваме тази подкрепа да продължи и през следващите месеци", посочи Денков.

Премиерът изрази очакване законодателната и управленската програми да бъдат изпълнени, съгласувано с Народното събрание."Това е свързано с подобряване на живота на хората и подобряване на условията за бизнес в България", каза още Денков. Като пример той посочи заложените срокове в управленската програма за това как да бъде изградена Националната детска болница.

"До февруари 2024 г. ще бъде изготвена техническата спецификация за възлагане на обществената поръчка, а до март 2024 г. сме поели ангажимент да се обяви обществената поръчка за построяването на детската болница", уточни той.

По думите на Денков подобен график е заложен и за работата по изграждането на спешната медицинска помощ по въздух. Според него подходът за това, заварен от редовното правителство, е бил погрешен и е било наложително да бъде коригиран.

"По подобен начин, във всеки един от секторите, са заложени мерки, които съответстват на нашите приоритети и също така са свързани с подобряването на условията на живот на хората и на бизнеса в България", каза още премиерът.