България обсъжда варианти за реакция по повод напрежението между Русия и НАТО, каза премиерът Кирил Петков. По повод настояването на Москва да бъдат изтеглени силите на НАТО от България и Румъния, той заяви, че това не помага за деескалацията, което е основен приоритет на България.

"Не вярвам в зони на влияние. Малките страни, като България, е много важно да имат пълните правомощия да решават собствената си съдба и собствените си членства, и какво се случва на техните територии. Българският суверенитет слагаме над всичко, каза премиерът Кирил Петков пред журналисти.

Призовах от трибуната на парламента и вчера, че този тип риторика не помага за премахване на ескалацията и напрежението, посочи премиерът. Според него всеки трябва много внимателно да преценява изявленията си, за да може да сме сигурни, че деескалацията е пътят, а не нещо друго.

Това, което заявих вчера, е че няма две категории членки на НАТО. Всякакви дискусии, че едните членки трябва да правят едно нещо, а другите - друго, са в абсолютно грешна посока и ние по никакъв начин не одобряваме такъв тип дискусии, заяви Петков.

Премиерът потвърди, че късно снощи е разговарял с министъра на отбраната Стефан Янев, с когото са обсъдили детайлно темата. Продължаваме да казваме ясно, че деескалацията на напрежението е основен приоритет за България, посочи Петков, който също така открои конструктивното и партньорско отношение с всички наши съюзници от Алианса, за да има координирана съвместна стратегия. Но едновременно с това наистина наблягаме на това приоритет да бъдат всички възможни дипломатически средства, защото това е най-добрият и най-работещият начин да се излезе от сегашната ситуация, коментира премиерът.

В момента се разглеждат различни опции, всяко едно решение ще се вземе на ниво Министерски съвет, но хубавото е, че има варианти, които в момента се обсъждат, посочи премиерът, попитан за подкрепа на България от Испания и Нидерландия.

Темата коментира и министърът на отбраната Стефан Янев, който каза, че не иска българските граждани да остават с впечатление, че нещо специално се е случило вчера, че някой специално е "посочил с пръст" България и е направил специални изявления. Този тип изявления се правят регулярно и не мисля, че трябва да бъдем толкова чувствителни, когато някой говори за нас, коментира министърът.

Той потвърди, че самолети от Испания и Нидерландия ще изпълняват задачи по охрана на българското небе по т.нар. съвместна задача ер полисинг, каквито учения, тренировки и изпълнение на този тип задача вече е имало. България ще приеме пет изтребителя "Юрофайтър" от Испания и два F-35 от Нидерландия, които да пазят въздушното ни пространство.

Испания и Нидерландия вече предложиха да изпратят на България изтребители заради ескалиращото напрежение между Русия и НАТО, след като Москва разположи хиляди военни по границата с Украйна.

"Подготовката на военно присъствие, демонстрацията на солидарността на НАТО на българска територия ще бъде направено при необходимост с български въоръжени сили. Разбира се, добре знаем и от години говорим какво е реалното състояние. Добре знаем, че има определени недостатъци. Там, където ги има и бъде преценено от военно-техническа гледна точка, ще бъдат компенсирани с такъв тип способности на съюзни държави от НАТО", обясни Янев.

Да, самолетите от Испания и Нидерландия са точно такъв тип самолети, които ще изпълняват задачата за охрана на българското небе, т. нар. съвместна охрана, коментира Янев.

Този елемент от колективната сигурност на НАТО е известен като еърполисинг. Военният министър обясни, че става дума за ротация на испанските сили, за която Министерския съвет щял да вземе решение в понеделник, а пък ротацията на изтребителите от Нидерландия била планирана за април - май.

Марин Райков пред Би Би Си: Неприемливо е искането на Русия

Искането на Русия за изтеглянето на силите на НАТО от България и Румъния е неприемливо. Това заяви посланикът ни във Великобритания Н. Пр. Марин Райков в интервю за Би Би Си.

"Страната ни е член на НАТО от 2004 година и сме стабилна част от източния фланг на НАТО", подчерта българският дипломат.

Според него това искане, провокирано от ескалацията в момента, е посегателство върху суверенното право на България да гарантира своята национална сигурност.

Марин Райков припомни, че българските въоръжени сили са част от въоръжените сили на НАТО и настояването натовските войски да напуснат България не може да стои като въпрос.

Попитан дали има риск за страната ни, която зависи от вноса на руския газ, посланик Райков отвърна, че сме взели мерки за "организиране на националната отбрана в координация с нашите партньори".

Той подчерта, че България не е второ качество член и каквито и рискове да има страната ни ще отстоява своята евро-атлантическа идентичност.