НАТО отхвърли изискването на Русия за оттегляне на войските на Алианса от България и Румъния, предава БНР.

"Пактът няма да се откаже от способността ни да се защитаваме, включително и чрез присъствието на войски в източните части на Алианса. Руските искания ще създадат членове на НАТО от първа и втора класа - нещо, което не можем да приемем", заяви говорителят на Пакта Оана Лунгеску, цитирана от "Франс прес".

В същото време Русия обеща, че ще има "най-сериозни последици", ако Вашингтон продължи да пренебрегва поисканите от нея гаранции за сигурността.

Това е казал руският външен министър Сергей Лавров на своя американски колега Антъни Блинкън по време на разговорите в Женева, предаде агенция "Новости".

А Естония, Латвия и Литва обявиха, че ще изпратят противотанкови и противовъздушни ракети, за да може Украйна да се защити "в случай на руска агресия".

В общо изявление на трите балтийски държави се казва, че ще изпратят американски ракети "Джавелин" и "Стингър", след като получиха разрешение за това от Вашингтон по-рано през седмицата.

"Предвид увеличаването на военния натиск на Русия в и около Украйна балтийските държави решиха да предоставят допълнителна помощ на Киев, свързана с отбраната", се казва още в общото изявление.

Естония ще предостави ракети "Джавелин", а Латвия и Литва - зенитните ракети "Стингър".

"Искрено се надяваме, че на Украйна няма да се наложи да използва тези оръжия", каза литовският министър на отбраната Арвидас Анусаускас. Той призова Русия от името на Прибалтийските държави да спре с агресивното и безотговорно поведение.

Литовското министерство заяви, че оръжията ще бъдат доставени "в най-близко бъдеще".

След като по-рано днес се появиха съобщения, че Русия иска НАТО да изтегли силите си от България и Румъния, и от двете страни последваха реакции.

"България е суверенна държава и отдавна сме направили своя избор, ставайки член на НАТО", заяви министър - председателят Кирил Петков от парламентарната трибуна. 

"Настояването на Русия за изтегляне на силите на НАТО от България е неприемливо и безпредметно. В страната ни няма постоянно базирани съюзнически контингенти и бойна техника. Суверенното решение за подобно постоянно присъствие или временно разгръщане принадлежи на България, в съответствие със съюзните ни ангажименти", обяви в своя позиция президентът Румен Радев.

Също така Министерството на външните работи на Румъния отхвърли като неуместни и лишени от всякакво основание изявленията на министерството на външните работи на Руската федерация за военното присъствие по Източния фланг на НАТО.