"Хорото може да обедини българите. Ако може, да спрем с народната топка и да се върнем към хорото" - така описаха виждането си за българското обединение Асен Василев и Кирил Петков в близо двучасово интервю, предавано на живо във Фейсбук от страницата на "Продължаваме промяната" и с публика в залата. Модератор беше пиарът им Найо Тицин, който се представи, че задава въпросите в качеството си на журналист. Заедно с него интервюто водеше психотерапевтът Ива Руйчева.

Интервюто на съпредседателите на ПП и бивши премиер и вицепремиер започна малко след старта на лайва в социалната мрежа на Слави Трифонов, който не спести критики по техен адрес. А първият въпрос на Тицин беше свързан със скандала от студиото на бТВ от снощи, когато Петков се яви като участник в дебата вместо съпартиеца си Венко Сабрутев. "Къде е Венко Сабрутев?", попита Тицин, а Василев отговори: "В листата на "Продължаваме промяната".

Репликата за хорото дойде от Асен Василев в отговор на въпроса как да се случи българското обединение, а първоначално присъстващите на интервюто се разсмяха на сравнението. После Василев подкрепи тезата си с довода, че на традиционното българско хоро се хваща цялото село, при това най-различни хора.

"Това е обединение, правим нещо заедно и му се радваме. Какво пречи да си организираме обществения живот по този начин, както си организираме танците", зачуди се Василев. "Песните ни са от хорови състави, това го носим в нашия ген, но в момента се манипулира обществото, така че да се вкарат изкуствени разделения".

"Дреме ни за мобилизацията в Русия дали е добра или лоша", посочи като пример той поредното разделение у нас. Важно било, според него, как това би се отразило на нашата сигурност. "Иначе Путин да си прави каквото си иска в Русия", добави Василев.

Кирил Петков хареса метафората за хорото и се върна към играта на народна топка, в която се целим един друг. "А можем да спрем с народната топка и да се върнем към хорото, тези разделения са в много голяма част манипулация във времето. Българската имунна система да се върне към хорото", пожела си и Петков на свой ред.

"Има едни хора, които не са част от кукления театър", каза за себе си и партията си "Продължаваме промяната" Кирил Петков, а Василев добави: "По-различни сме с това, че не сме минали през 6 партии, като г-н Костадинов".

Петков си пожела в следващата управленска коалиция "да няма някой от тези, които през последните 30 години са лъгали", независимо в коя партия са се маскирали. Той даде да се разбере, че не биха застанали зад тип експертен кабинет. Според Петков не съществува нещо като експертно правителство. "Всяко правителство може да падне при решение на парламента. Ако някой се опита да продаде идеята за експертно правителство, трябва да сте наясно кои са политическите партии, които го подкрепят", предупредии лидерът на ПП.

Цените няма да се качат при приемането на еврото, успокои още бившият премиер, като посочи, че "възрожденецът Костадинов" манипулира страха на хората. ГЕРБ пък бяха наречени "евроатлантици само на думи". "Действията им с "Турски поток", обаче, показват друго. "Турски поток" е най-голямата подкрепа на режима на Путин, скрита през корупция. Не мисля, че има по-голяма щета за Европа като геополитически проект от това, че сме допуснали "Турски поток", смята съпредседателят на "Продължаваме промяната". Той обвини още, че в последния парламент "Възраждане" и ГЕРБ са гласували заедно в 70% от случаите.

"Ако има върховенство на закона, немалка част от хората, които оглавяват ГЕРБ, ще бъдат в затвора. Само ЕНП още не е прозряло напълно, но надявам се, че и те ще го проумеят скоро", добави Василев.

Петков пък наблегна, че "Продължаваме промяната" са единствено и само пробългарска партия. "Имаме реален български интерес, който трябва да следваме", каза той.

Скрийншот: Фейсбук, "Продължаваме промяната"

На въпроса дали президентът се е намесил в предизборната кампания, Асен Василев изпревари Кирил Петков, докато той се готвеше да отговори. "Президентът не се явява на тези избори", побърза да каже Василев и темата бе затворена.

Двамата обясниха защо страната ни не успява - защото "думичката корупция е толкова свързана с бранда България", по думите на Кирил Петков.

"Най-големият проблем на България, е, че едни кукловоди издигнаха борци и престъпници като елит на страната и изгониха всички хора, които искат да работят честно, а другите ги смачкаха. Въпросната мафия, статукво, мръсната машина... И в момента ние сме една от най-нещастните държави в света", обясниха двете лица на ПП.

Според Василев "нашата история е пълна с невъзможни неща и някога Съединението е изглеждало така, невъзможно, "но хората са го направили". "Въпрос на много работа и може би на малко лудост", потърси разковничето бившият финансов министър.

Скрийншот: Фейсбук, "Продължаваме промяната"

Сред добрите примери назад в историята Петков пък заложи на управлението на Стамболов. "По 1000 км на година, две пристанища, Халите, първата опера, Военният клуб, цялото финансиране на училищата, читалищата и когато видите този човек какво е направил за пет години - ами те са повече от нещата, които си харесваме днес", удиви се Кирил Петков. "Когато ни се присмиват - "абе, какви са тия вашите пет моста, как ще станат!" "Истината е, че ако имаме реален възможен мандат за 4 г. и да нямаме коалиционен партньор "троянски кон", в следващите пет години България може да не можем да я познаем", описа визията си Петков.

"Ако успеем да пренасочим релсите на влака България, аз съм сигурен, че следващото поколение ще започне да гради", заключи той и добави нуждата от изчистване на терена.

Скрийншот: Фейсбук, "Продължаваме промяната"

Купуването и продаването на гласове е престъпление!