Въпрос на месеци е да бъде завършена газовата връзка между Гърция и България, стана ясно от съвместното изявление на премиерите на България и Гърция - Кирил Петков и Кириакос Мицотакис, които проведоха среща на четири очи в Министерския съвет.

Мицотакис е на първо посещение в България и е първият гост на правителствено равнище на българския премиер от встъпването му в длъжност.

Преодолени са някои затруднения и закъснения в доставките за изграждането на газопровода заради Ковид, стана ясно. Интерконекторът трябваше да бъде готов до края на годината.

Двамата премиери отбелязаха, че този проект, който навлиза в своя заключителен етап, е важен и за двете страни и за това трябва да бъде завършен възможно най-скоро.

"След тази среща мога да кажа, че приятелските отношения между България и Гърция ще бъдат затвърдени. Заедно можем да постигнем повече, особено в секторите обща инфраструктура, енергетика, регионални проекти", подчерта министър-председателят Кирил Петков.

Снимка: БТА

Мицотакис изрази "голямо удоволствие да се срещна с новия премиер на България и мой приятел Кирил Петков" и посочи, че на срещата си са работили за това българо-гръцките отношения да бъдат по-тесни.

"Има много възможности за развитието на енергийните системи", посочи гръцкият премиер. "Имаме общи възгледи върху много теми. Оттук нататък Атина и София започват един нов етап на сътрудничеството си", допълни той.

Двете страни са обсъдили възможностите за внос-износ на енергия на фона на факта, че пикът на потреблението в Гърция е през лятото, а у нас - през зимата. Двамата са се договорили да бъде свикан Петият висш съвет София-Атина през януари със заседание на двете правителства.

Снимка: БТА

По спора със Скопие

Мицотакис повтори гръцката позиция от септември, че Атина е за възможно най-скорошно свикване на първата междуправителствена конференция (формалното начало на преговори) със Скопие и Тирана, разбира се, при спазване на критериите за членство, най-важният от които е добросъседството.

"Нашата страна винаги е била лост за напредък по пътя на целия регион към Европейския съюз /ЕС/. Гърция подкрепя кандидатурите на страните-кандидатки, без да забравяме, че те трябва да изпълнят критерии, които са поставени за влизането им в ЕС - преди всичко добросъседството", заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис по темата за европейската интеграция на страните от Западните Балкани.

"В един период на увеличаващи се предизвикателства, един справедлив път на Западните Балкани към ЕС е в полза на всички нас. Имаме политическа полза, икономическа и полза за сигурността", отбеляза Мицотакис, но подчерта, че Република Северна Македония и Албания трябва да изпълнят всички критерии, включително и тези за добросъседство.

НАТО нямало да разполаг войски у нас и в Гърция

На въпрос към Петков дали при посещението му в Брюксел е обсъждано в България и Румъния да се разположат допълнителни американски войски, българският премиер отговори: "За войски и хора, които да идват в България, или в Гърция, до този момент не сме дискутирали в детайли".

Българският премиер поясни, че в НАТО е обсъждано подобряване на инфраструктурата по коридора Александруполис-Бургас-Варна-Констанца, а не изпращане на допълнителни военни в България и Румъния. Уточнението за взаимодействието с НАТО идва на фона на информация на "Шпигел", че Алиансът обмисля изпращане на още 1500 военни в България и Румъния заради ситуацията по руско-украинската граница.

Снимка: БТА

Кириакос Мицотакис покани Петков и министрите му на съвместно заседание между правителствата в Атина. От своя страна премиерът Петков прие и потвърди, че двете правителства ще проведат такова съвместно заседание през януари догодина.

В отговор на въпрос Мицотакис посочи, че Гърция ще се бори за пълно нормализиране на отношенията между ЕС и Турция. И Гърция, и България сме призвани да защитаваме всеки ден нашите граници, които са граници и на ЕС. И двете страни вършим това ефективно с пълно зачитане на човешките права, подчерта гръцкият премиер. Българският му колега Кирил Петков също изтъкна, че добросъседството е най-важното, което можем да постигаме заедно в региона. Винаги сме готови да обсъдим всеки въпрос и да намираме най-добрите решения. Бидейки и двете страни на външната граница на ЕС, има логика да бъдем в добра координация между българската и гръцката страна

Днешният разговор на Петков и Мицотакис в Министерския съвет свидетелства за интензивния политически диалог на най-високо ниво между България и Гърция и отразява стратегическия и приятелски характер на отношенията между двете страни.

Стратегическото партньорство между България и Гърция, което е ключово за стабилността в региона, има редица важни аспекти. На първо място е сътрудничеството по линия на ЕС и НАТО, с оглед на съвременните предизвикателства.

Също толкова значимо е активизирането на двустранното сътрудничество по линия на регионалните инициативи, с цел укрепване на сигурността и стабилността в региона на Югоизточна Европа.

България и Гърция работят съвместно по реализирането на енергийни и инфраструктурни проекти от взаимен интерес и за осъществяването на трансгранични проекти по програми на ЕС. Създаването на благоприятни предпоставки за ръст на стокообмена и туристическия поток са също важен елемент от двустранните отношения. По данни на БНБ преките чуждестранни инвестиции от Гърция в България към 31.12.2020 г. са в размер на 2,57 млрд. евро.

Не на последно място, разширяването на сътрудничеството в сферата на образованието и културата традиционно е в дневния ред на двустранния диалог между България и Гърция.

След разговора с премиера Кирил Петков, Кириакос Мицотакис отиде на "Дондуков" 2 за среща с президента Румен Радев.

Радев: Гърция и България са доказателство за стратегическо партньорство в региона

Гърция и България са доказателство, че в нашия регион, наситен с история и предизвикателства, може да има отношения на стратегическо партньорство, на открит диалог и европейско сътрудничество, каза българският президент на срещата с Мицотакис.

Радев изтъкна, че двете страни споделят важна отговорност за стабилността и сигурността в региона и за европейската перспектива на нашите съседи.

Той посочи още, че визитата на премиера на Гърция толкова скоро след формирането на редовно правителство в България е ясен знак за приятелските и открити отношения между двете страни. Той изрази увереност, че разговорите днес на гръцката делегация с новото българско правителство ще дадат силен импулс за развитието на отношенията между двете страни и за реализацията на важни двустранни проекти, които са от значение за целия регион.

Радвам се, че съм първият европейски държавен или правителствен ръководител, който посещава България след изборите.

За нас политическата стабилност в приятелската и съседна страна има много голямо значение, каза премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис. Той посочи, че в разговорите с премиера Кирил Петков го е уверил, че Гърция е насреща за още по-голямо задълбочаване на двустранното сътрудничество. Двамата са обсъдили теми от взаимен интерес като енергетиката, транспорта, охраната на границите, международната търговия, посочи Мицотакис, който смята, че перспективите пред задълбочаването на двустранното сътрудничество са отлични. Премиерът на Гърция изтъкна също важността на контактите между двата народа и посочи, че всичко, което улеснява тази комуникация е в полза на двете страни и на целия регион, защото отношенията между България и Гърция са стратегически, от значение за сигурността на целия регион на Балканите.

Снимка: БТА