Вече е факт, отпреди час, че президентът съгласува оставката ми и я изпрати към Министерски съвет за решение и съответно издаване на указ. Това съобщи пред журналисти главният секретар Петър Тодоров, който на 30 август подаде оставка от поста.

Тогава той посочи, че е поставен в ситуация, в която не може съвестно да изпълнява задълженията си. "Настоящото ръководство на МВР няма воля да продължи борбата за законност", заяви Тодоров.

Петър Тодоров обясни, че е поставил условие на министър Стоянов, че би работил с него, при положение че не бъде въвличан в политически чистки на ръководители и икономически схеми. Министърът, по думите му, се е съгласил, но няколко дни след това нещо се е променило и му е казано, че не може вече да се работи с него. Според него това е станало след посещение на Кирил Петков от "Продължаваме Промяната" в кабинета на министъра.

"За това казах на министъра на вътрешните работи да качи доклада, вътре няма политически мотиви, това са професионални мотиви, свързани с работата на МВР, и това, че тя не е достатъчно добра", заяви Петър Тодорв. 

Днес стана известно, че за главен секретар на МВР ще бъде предложен досегашният заместник главен секретар Живко Коцев. Това обяви пред журналисти в парламента министър-председателят Николай Денков.

Петър Тодоров даде висока оценка на заместника си Живко Коцев, който ще бъде предложен за главен секретар на МВР.

В сряда, след седмици на политически спорове, главният секретар на МВР Петър Тодоров подаде оставка. Направи го с изявление, в което остро критикува вътрешния министър Калин Стоянов. Премиерът Николай Денков поиска оставката на главния секретар на МВР с аргумента за зачестили тежки криминални престъпления, включително разстрела на Алексей Петров. Темата запали спор между премиер и президент.