Новият главен секретар на МВР Петър Тодоров, назначен с президентски указ на 5 август, бе представен пред медиите от служебния вътрешен министър Бойко Рашков. Рашков обясни, че в министерството са се забавили с избора, тъй като са държали да излъчат на поста такъв човек, който да бъде достоен и независим от партии, както и да не се поставя в услуга на прокуратурата.

"Дълго време министерството е без главен секретар. Вярно е, че в МВР има много голям брой достойни служители, които могат да заемат тази длъжност. Направихме доста внимателен подбор и ни трябваше време, за да можем да вземем това решение. Спряхме се на г-н Петър Тодоров, който ръководи в областната дирекция на МВР в Пловдив, има дългогодишен стаж и опит, има необходимия образователен ценз и не е от "калинките", коментира Рашков. Той изреди наградите на новия главен секретар на МВР и изрази убеденост, че Тодоров ще работи, както и досега, "стриктно спазвайки закона, без да слугува на политически партии и без да стои до главния прокурор, когато дава пресконференции".

"Тази длъжност ние я оценяваме като такава, която може да бъде заета от достоен човек с достатъчно дълъг професионален опит и на когото може да се разчита, че когато български граждани в центъра на София упражняват конституционното си право на протест, няма да стои безучастно и да гледа как пребиват млади хора", обясни още аргументите си вътрешният министър. Добави още, че това ще е такъв човек, който няма да допусне службите на МВР да са обслужващ персонал на прокуратурата и главния прокурор, визирайки подслушвания на български граждани.

Овладяването на горските пожари, пресичането на миграционния натиск по границата и справянето с битовата престъпност пък бяха първите приоритети, които изведе в работата си самият Петър Тодоров. Той наблегна на засилването на граничния контрол по предотвратяване на незаконното пресичане на границата, като се мотивира и с последните данни - 302 мигранти са опитали да влязат нелегално през последните дни. Профилът на мигрантите - основно млади мъже от Афганистан, на възраст от 16 до около 30 години. Основният натиск е върху зелената граница с Турция и част от границата с Гърция, допълни той.

Петър Тодоров отрече да има минало в Държавна сигурност и оповести биографията си пред журналистите. Обясни, че е завършил Военното училище във Велико Търново, с профил танкист, служил е в танково поделение в Асеновград до 89-та година. До 92 г. се е обучавал в Академията в Симеоново за оперативен работник от Военното контраразузнаване, след това е преминал допълнително обучение в школата за още две години.

През август 1992 е назначен за оперативен работник в криминалната полиция в Пловдив, в тогава съществуващата "Магистрална полиция". Дейността му като оперативен работник от 1992 г. насетне е била свързана с грабежи по автомагистралите, изнасилвания и убийства. През 98-ма година става началник група "Криминална полиция" в Трето районно управление в Пловдив, след което заема длъжността началник на Първо районно управление на МВР в града, за да стигне до зам.-директор на Областната дирекция на МВР в града на тепетата.

След представянето му вътрешният министър Бойко Рашков заяви, че очаква от новото ръководство на МВР да надгради свършеното от сегашното.

"Ако следващият министър се казва Петър Илиев, очакваме да направи повече от това, което ние направихме, дори да се повдигне критерият, това ще очаквам. Предполагам, че това ще очаква и цялото българско общество", каза той в отговор на журналистически въпрос. Рашков добави, че към момента е публично известно какво върши и е свършило служебното правителство, в частност МВР, и призова приемника си "да се разследват изцяло онези действия на служебния кабинет, които са довели до изтичане на държавната хазна". 

 Петър Тодоров пък подчерта, че е професионалист и ще работи с всеки министър, който бъде избран от Народното събрание, като ще отстоява независимостта на МВР в рамките на закона.

Бойко Рашков коментира и информацията, че прокуратурата проверява Академията на МВР, а ректорът е бил извикан на разпит.

"Прокуратурата в нашата страна в момента е много активно ангажирана да защитава началника - главния прокурор. Това е моят прочит на това, което се е случило не само в петък, а и в предходни седмици. Когато в Пловдив работим против престъпния и платен вот преди изборите, подчинените на главния прокурор излязоха да протестират срещу мен. Такава е и акцията на двама прокурори в петък. Едната е Божидара Ганева. Другият е прокурор Пламен Иванов. Те са от много известното звено на СГП, където делата не се разпределят на принципа на случайното разпределение, а по усмотрение на съответния ръководител", заяви Рашков. Той уточни, че Ганева и Иванов са отишли в Академията на МВР в петък и са подложили на своеобразен разпит заместник-декана по въпросите около дипломата на главния прокурор Иван Гешев.