Информацията за неговата номинация вече изтече в медиите, като другите спрягани имена бяха на Йордан Соколов, Нели Куцкова, Елеонора Николова и Емануил Йорданов.

"Трябват ми минимум три дни, за да премисля на спокойствие номинацията за конституционен съдия. Моля ви, дайте ми това време, за да мога да намеря своето истинско и отговорно решение", заяви самият Петър Стоянов - президент от 1997 г. до 2002 г. и бивш председател на СДС.
„Благодаря на СДС, че подхождат към номинацията не като търсене на работа на един бивш президент, а отдавайки много голямо значение на позицията член на КС. Това е изключително задължаваща и отговорна позиция”, добави той, цитиран от "Фокус".

Стоянов изтъкна, че през последните три години е бил ангажиран с международна активност и напускането му ще доведе до сътресения за хората и организациите, с които работи (той е в управата на фондацията на Бил Клинтън “Глобална инициатива Клинтън” - б.р.). След това си тръгна от пресконференцията, без да отговаря на въпроси.

"СДС предлага най-достойния си член, защото той трябва да помогне на България. С безспорния обществен авторитет и морал, които притежава Петър Стоянов, ние сме убедени, че той освен член, ще бъде и естественият председател на КС", заяви от своя страна Емил Кабаиванов, който подчерта, че за СДС това е най-естествената номинация.

"Стоянов е човекът, който по най-безспорен начин доказа, че по време на прехода има хора, които могат да са морални стожери. Той е човекът, който трябва да внесе спокойствие, да помогне международният имидж на България, който беше нарушен със скандала, да бъде изчистен”, добави лидерът на синята партия.
Той уточни, че не се мисли за резервна кандидатура и призова да се дадат няколко дни на Стоянов, за да реши.

Той отрече да има връзка между номинирането на Петър Стоянов за конституционен съдия и напускането на евродепутатското място от брат му Емил Стоянов. През 2009 година той бе избран за евродепутат от ГЕРБ, но преди дни обяви, че се отказва от поста и се връща в България, където ще развива нов проект на неговата телевизия - "Европа".

На въпрос дали все пак с този акт СДС е завило към ГЕРБ, Кабаиванов отговори: „С тази кандидатура завиваме към истинското СДС, за нас това означава по-голяма отговорност. За тази кандидатура министър-председателят научава в този момент, в който и вие научавате. Иван Костов също научава в този час. Аз инициирах срещата с Бойко Борисов. За имена не е ставало въпрос".
Синият лидер допълни, че за следизборни коалиции с никой не са говорили, а на изборите ще се явят със самостоятелна регистрация.

Вчера премиерът Бойко Борисов заяви, че очаква СДС да предложи на Народното събрание кандидатура за мястото на Венета Марковска. Той увери, че ГЕРБ ще подкрепи когото и да издигнат сините, защото "те са запазена марка в дясното политическо пространство". Настоя само да бъде посочена личност с безупречна репутация.

По-рано днес депутатът от Синята коалиция Димо Гяуров обаче призна, че някой вероятно ще предложи кандидатура от името на СДС, защото "партията за пореден път играе чужда пиеска".
„СДС не бива да издига чужди кандидатури. СДС действа в пълен синхрон с г-жа Фидосова и с ГЕРБ. Нямам нищо против да внеса кандидатурата на стойностен човек, но лично аз смятам, че трябва да се отмени решението на НС (за избор на Марковска - б.р.)”, коментира синият депутат.

От ДСБ вече обявиха, че няма да участват в процедура по избор на нов член на КС, без отмяна на предишното решение на Народното събрание. Ако не се стигне до отмяна, няма да издигаме и подкрепяме кандидати, нито да участваме в самия избор, заявиха от партията на Иван Костов, която вече номинира Екатерина Михайлова, която не събра достатъчно гласове. От СДС пък коментираха, че нейната кандидатура не е обсъждана, след като вече един път не беше приета.

Междувременно днес Венета Марковска подаде молба за пенсиониране.

„С подаването на молба в излизане в пенсия, пътят за избор на нов конституционен съдия е открит”, коментира Емил Кабаиванов.

Миналата седмица в парламента решиха гласуването за нова кандидатура на НС за конституционен съдия да е на 19 декември.