"Естествено, че това правителство не си върши работата и трябва да си ходи", категоричен беше по бТВ депутатът от ДПС и бивш финансов министър Петър Чобанов в подкрепа на обявения от лидера на партията курс към предсрочни избори.

Мерките за овладяването на инфлацията са много закъснели, всички представители на управляващите говорят в бъдеще време, всичко е хаотично, а инфлацията на база производител на годишна база е 46%, коментира финансистът. По думите му управляващите са изпуснали края - да овладеят инфлацията преди тя да стигне до потребителя.

"Не трябваше да допускат това да достигне до потребителите. Не се вслушаха в никого навреме да вземат тези мерки", добави Чобанов. "Потреблението е на дъното, хората виждат несигурност за следващите 12 месеца", позова се той на данни от НСИ отпреди ден. Петър Чобанов добави още, че от "Продължаваме промяната" и партньорите им постоянно се оправдават за инфлацията с нещо - преди беше с високите цени на енергийната борса, сега с войната.

"Още през септември зададохме въпрос за инфлацията, отговор нямаше, продължава да няма. Имаме недоверие на потребители и виртуалният свят не се покрива с реалния. Това управление е управление на червените линии, на червените флагове и този процес няма спиране", заключи той.

Чобанов изрази притеснение от бъдещите мерки и предрече неколкократно прекрояване на бюджета с актуализации до края на годината.

По думите му нещата не се получават само с "гръмките фрази, че си събрал 8 милиарда, а непрестанно да теглиш дълг".

"Ние перманентно ще сме на дефицит, перманентно ще теглим дългове. Въпросът е за какво се харчи. Такава стратегия предприеха, че сега вземат дълг с все по-малка срочност, продължава да има криза и следващите правителства да му мислят", обобщи Чобанов, като не пропусна и липсата на управленска програма.

Депутатът от ДПС подчерта, че липсата на диалог е налице и в бюджетната комисия, а управляващите се държат по същия начин, по който се държа премиерът с превозвачите.

Затова Чобанов попитал на днешното заседание на бюджетната комисия: "За какво сме ви на комисия, като следващото, което ще кажете, е, че "вратата е зад гърба ви, напуснете".

Петър Чобанов подчерта, че няма да престане да бъде скептичен относно приемането на еврото, докато не се направи реален анализ и широка дискусия за това "какво ни дава еврото, дава ли ни нещо, лишаваме ли се от някаква гъвкавост с лева".

"Ако продължаваме така с "промяната" и правителство на червените линии, следващата година, когато трябва да ни оценяват за еврозоната, ще сме още по-малко подготвени, отколкото сега", направи прогноза финансистът.