"Мерките на правителството донякъде са компенсаторни мерки. Пресилено е да ги наричаме антикризисни и антиинфлационни". Това заяви в интервю за БНР депутатът от ДПС и бивш финансов министър Петър Чобанов.

"Необходима е промяна от гледна точка на конфигурацията на властта, в която няма хомогенност на идеи, на виждания. Това се отнася не само за идеите, но и за редица техни действия. Най-важното, което липсва, е диалогът и търсенето на някакъв консенсус как да се върви напред в ситуация, в която се намираме едновременно на прага на глобална продоволствена криза и на енергийна криза, тоест наистина трябва да търсим начин как да подпомогнем по-таргетирано и фокусирано. Основният проблем на мерките е липса на фокус върху уязвимите групи".

Бившият финансов министър коментира и антикризисната мярка, взета от правителството, да има 0% ДДС за хляба.

"Проблемът е, че за да се произведе един хляб, в него има брашно, има вода, има енергия. На всички тези средства, тези фактори за производство вече е платено ДДС, но това ДДС, ако имаме една нормална 20-процентна ставка, каквато е в момента, тоест общата ставка, за това ДДС производителите имат право на данъчен кредит, тоест да си приспадат ДДС-то, което са платили за всички тези фактори. Сега те няма да плащат ДДС", обясни финансистът.

"Въпросът е какво става с този данъчен кредит, тоест те постоянно ще излизат на възстановяване на ДДС. Няма да има ДДС 20% върху крайната цена, но държавата трябва да им върне ДДС-то, което те, така или иначе, са похарчили до момента, за което те разчитат да им бъде върнато при сегашните условия, тоест дали постоянно държавата ще им връща това ДДС, при какви условия ще им го връща, в какъв период, в какви срокове ще го връща, това са въпроси без отговори", допълни Чобанов.

Депутатът от ДПС отбеляза, че за да има чуваемост и диалог, и за да има конструктивно отношение между партиите, които са в парламента, трябва да има нови избори, колкото и да е тежка ситуацията.