По думите му е дошло време да се увеличат заплатите и пенсиите. А и реформите, които предприехме от началото ни дават възможност за това, както и по-добрите приходи в НОИ, изтъкна той.

Миналата година минималната заплата беше увеличена с 30 лева, тази година с 20 лева, а през 2013 г. се предвижда тя да нарасне с още 20 лева и да стане 310 лева.
Той увери, че атестацията на бюджетните служители от догодина ще доведе до повишаване на техните доходи.
Предвижда се и увеличение на размера на максималния осигурителен доход, което пък е предпоставка за по-високи заплати и пенсии. Експерти обаче предлагат това да стане от 2014 г. , когато отпада таванът за пенсиите.
В момента пенсията не може да надвишава 35% от максималния осигурителен доход от 2000 лв. Така възрастните могат да получават най-много по 700 лв., независимо че би следвало да вземат повече.

Младенов бе категоричен, че всички пенсионери ще получат увеличение на пенсиите с минимум 7.6% от 1 януари, както вече обеща финансовият министър Симеон Дянков. 
От 1 юни т. г. бе вдигната минималната пенсия 136,08 лв. на 145 лева.

Министърът посочи още, че най-рано през ноември може да стане ясно дали ще има коледни добавки за пенсионерите.
"Трябва да изчакаме ноември, за да видим какво е положението и за да планираме евентуалните добавки. Вече сме платили над 6,5 млн. лева за енергийни помощи. За октомври месец плащаме на хората", добави той.

По повод ограничаване на инвалидните пенсии за тези, които са неправомерни, Младенов посочи, че са направили сериозна схема.
"Ще започнем с Министерството на здравеопазването по методиката за медицинска експертиза. Там трябва да има сериозна реформа", уточни министърът.

По отношение на пределната възраст за пенсиониране за военни и полицаи той изтъкна, че това ще се обсъжда заедно със синдикатите.
"Има разбиране, че трябва да се върви в тази посока", каза Младенов.

Сред предлаганите мерки са държавните, военните и полицаите да си поемат личните осигурителни вноски, преразглеждане на длъжностите, които ползват ранно пенсиониране в системите за сигурност, изваждане от НОИ на всички плащания, които не са свързани с осигурителен принос, увеличаване на осигурителните вноски на полицаите и военните, така че да съответстват на получаваните пенсии, въвеждане на пенсионна възраст за полицаи и военни.