„В себе си нямам никакво съмнение, че не съм извършила каквото и да е нарушение по служба, а още по-малко – престъпление, но за да няма повече никакви спекулации, както по отношение на мен, така и към държавните институции, се оттеглям в пенсия, за което днес подадох молба по съответния законов ред. Благодаря на всички, които гласуваха за кандидатурата ми, които не изгубиха доверие в мен, и ме подкрепиха в тези изключително тежки моменти. Независимо от случилото се, аз все пак вярвам в справедливостта”, каза Венета Марковска, цитирана от "Фокус".

Независимият депутат Дарин Матов и съдия Венета Марковска са били при премиера Бойко Борисов на среща днес преди обяд, съобщи по-късно самият Матов пред журналисти.
"Г-жа Марковска до този момент не е положила клетва и след сутрешния акт на подаване на молба във за пенсиониране, е очевидно, че няма да встъпи в длъжност или да участва в новата процедура за конституционен съдия. Това тя го заяви и пред г-н Борисов, като председател на ГЕРБ", добави депутатът, който бе един от издигналите нейната кандидатура.
"Г-жа Марковска си подаде молбата за пенсиониране, защото искаше, като дългогодишен съдия, работил за тази държава, по някакъв начин да не създава институционални проблеми. Тя искаше да защити държавността в България. Това е нейно лично решение", каза още Матов.

След като президентът Плевнелиев блокира клетвата на Марковска като конституционен съдия на 15 ноември, съдийката от Върховния административен съд заяви, че няма да се откаже от номинацията си.
“Първоначално имах намерение да положа клетва, а след това да се оттегля. Но сега съм твърдо решена да отстоявам правата си. Няма да се откажа от поста конституционен съдия”, категорична бе тя часове след осуетената клетва.
Същевременно Венета Марковска подаде пред ВСС оставка като зам.-председател на ВАС. Мотивите й били, че не иска да накърнява името на съда и колегите си.

Сега ВСС трябва да разгледа и молбата й за пенсия.

Вчера премиерът заяви, че очаква СДС да предложи на Народното събрание кандидатура с безупречна репутация за мястото на Марковска.
Синият депутат Димо Гяуров коментира това предложение по БНР с думите, че СДС за пореден път играе "чужда пиеска, в пълен синхрон с г-жа Фидосова и с ГЕРБ".

Днес сините номинираха бившия президент Петър Стоянов.

Миналата седмица правната комисия в парламента, доминирана от ГЕРБ, реши без да се отменя решението за Марковска, да се премине към номиниране на нови кандидати. В четвъртък парламентът ще решава за откриването на новата процедура за избор на конституционен съдия. Тогава трябва да се гласуват процедурните правила за издигане на кандидатури, представяне и публично оповестяване на документи, изслушване на номинираните и подготовка за избора.
Според решението на комисията, гласуването трябва да се проведе на 19 декември.

Анкета: Кой се компрометира най-много покрай скандала "Марковска"?