"Мисля, че сме далеч от разговори за служебно правителство. Преди време казах, че сглобката дълго време ще издържи, тази теза малко се разклати, но ще се разберат. Това прогнозира по бТВ икономистът и бивш вицепремиер в три служебни правителства Атанас Пеканов по повод изявленията на двете преговарящи страни за правителство - ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, преди връчването на мандата днес по обед.

"От снощните брифинги не видяхме какво точно от сглобката не могат да разделят. Снощи прекъснаха филм, добре че не беше "Ергенът" - щеше да има още по-голямо недоволство, защото реално не се каза много", заяви Пеканов.

Според него обществото не е научило какво точно искат управляващите помежду си след двата извънредни брифинга снощи. "Трудно ми е да анализирам снощната ситуация, както повечето български граждани гледат пресконференциите, но нищо не разбрах", призна Пеканов.

Той заяви, че не е имал разговор с никого след снощните вечерни пресконференции на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Пеканов уточни, че нито президентът му се е обаждал, нито някой друг.

Трябва да се намерят правилните мнозинства, за да се случат реформите, настоя той. Пеканов смята, че сериозните проблеми пред страната са влизането на страната в еврозоната и сухопътните граници на Шенген и изрази тревога, че първата цел няма да бъде постигната от началото на следващата година.

"Срокът за влизането ни еврозоната от 01.01.2025 г. не е реален. Но през юни, ако ни приемат, ще ви донеса една торта "Сахер" от Виена", каза бившият служебен вицепремиер, който преподава в австрийската столица.

Пеканов изтъкна, че България е получила пари по Плана за възстановяване и устойчивост само при управлението на служебните кабинети.