Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски изрази тревога от анонс за предстоящо гостуване на руския посланик Елеонора Митрфанова "в ефира на една от най-влиятелните обществени медии - БНР". 

"Именно този представител на Кремълския режим, срещу чиито безпрецедентна арогантност и незачитане на правовата държава многократно сме възразявали. Представител на държава-агресор, която освен въоръжена война срещу Украйна, води хибридна война срещу ЕС и НАТО. Посланик Митрофанова, която заключва православен храм, назидава и оспорва решения на нашата държава и ЕС", описва я Пеевски, цитиран от партийния пресцентър. 

"Приемаме гостуването на Митрофанова в ефира на общественото радио като груба демонстрация на незачитане на националния суверенитет, общоевропейски позиции и ценности, както и погазване на националните интереси на България.

По Конституция и закон, обществените медии осигуряват чрез програмната си политика защита на националните интереси и общочовешките ценности".

"Тази отговорност, както и етичният кодекс на медиите, споделен от всички европейски журналистически организации, правят недопустимо ефирът на БНР да се превърне в обществен предавател за пропутинската пропаганда и дезинформация, смята председателят на парламентарната група на ДПС. 

Той настиява Съветът за електронни медии и другите регулаторни органи да се самосезират, "за да не се допусне подобна провокация в национален ефир". 

Отговорността на генералния директор на БНР за водената от медията програмна политика изисква преустановяване на всички рискове, свързани с употребата на обществената медия за пропагандни антиевропейски и антидемократични цели, напомня депутатът в позицията си, изпратена до медиите.