Председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски определи като арогантно поведението на руската посланичка Елеонора Митрофанова по повод собствеността на Руската църква. Той заяви, че държавата незабавно трябва да заведе дело за собствеността на храма. По-рано Митрофанова присъства на възобновяването на църковното служение в Руската църква и коментира, че разполагат с всички документи, включително и нотариален акт, който доказва собствеността на храма.

"Днес бяхме свидетели на арогантно и нагло поведение от представител на чужда държава - руския посланик Митрофанова. Представител на чужда държава, който си позволява да заключва и отключва християнски православен храм, да дава оценки на правовата държава и нейните държавни органи и да поставя под въпрос способността на институциите да защитят интересите на българските граждани, да назидава и разпорежда", недоволства Пеевски.

Той посочва, че политиците у нас не могат "да останат безучастни към опитите България да бъде отклонена от посоката, която пое преди 34 години". Пеевски също така твърди, че черквата е българска собственост.

"Този имперски стил на действие е неприемлив и призоваваме настоятелно министъра на регионалното развитие и благоустройството незабавно да заведе дело за собствеността на храма, тъй като има събрани безспорни доказателства за това, че църквата "Св. Николай Мирликийски - Чудотворец" е българска. Единствено като атакуват по съдебен път претенциите на руската държава към собствеността на църквата, българските институции ще защитят обществения интерес", заяви Пеевски.

Отново напомняме, че няма да допуснем про-Путин агенти да заключват български православни храмове", зарече се новият лидер на ПГ на ДПС. И добави, че църквата е на миряните и на българските християни.

В евроатлантическа България не може да се допусне вмешателства, които ощетяват хората и застрашават демокрацията", категоричен е депутатът.

Той повтори и позицията на ДПС за дерогацията на "Лукойл".

"Още веднъж настояваме Народното събрание с голямо мнозинство да отнеме дерогацията на "Лукойл", защото това само ощетява българските граждани и бизнеси и финансира войната в Украйна", посочва Пеевски.

По думите му отношението на парламентарните партии към тези въпроси ще е тест за тяхната ценностна ориентация - евроатлантизма или пропутинизма. "Ние от ДПС винаги сме отстоявали неотклонно евроатлантизма на България", потвържадава Делян Пеевски.