Лидерът на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски се възпротиви на намерението на "Възраждане" и "Има такъв народ" да предложат насрочването на нов референдум за запазване на лева и против влизането ни в този момент в еврозоната. Той ги нарече проруски партии и обяви, че такова допитване би означавало "за" или "против" Европейския съюз.

"Спекулациите за референдум "за" или "против" еврото са капан!", категоричен е Пеевски.

"Вече 16 години България води последователна политика за влизане в еврозоната и приемане на единната европейска валута евро. ДПС категорично стои зад тази позиция и заявявам, че ние сме против опитите на антиевропейските и проруските партии да се заиграват с темата "референдум за еврото", заявява председателят на ПГ на ДПС, цитиран от пресцентъра на движението.

"Като страна членка на ЕС, сме пoели ангажимент да въведем единната европейска валута с подписването на договора за присъединяване към ЕС. В този смисъл референдум "за" или "против" еврото би означавало референдум "за" или "против" членството ни в ЕС. ДПС категорично няма да допусне това", казва съпредседателят на партията.

По думите му ДПС през всичките тези години е било в основата на тази политика и ще бъде до изпълнението на тази цел.

"Многократно сме обяснявали ползите за хората и бизнеса от приемането на еврото, както и факта, че тъй като страната ни е във валутен борд от 1997, преходът ще е плавен и без проблем. Следователно бизнесът и хората ще имат само ползи от въвеждането на единната европейска валута", категоричен е Пеевски.

През февруари 2023 г. парламентът отхвърли насрочването на референдум, след като партията на Костадин Костадинов събра 604 000 подписа. Последва жалба до Конституционния съд срещу отказа на НС, която обаче беше отклонена от магистратите.

В края на миналия месец Европейската комисия заяви, че България не е готова да приеме еврото от 1 януари догодина. Според източници от Брюксел реалистичната дата за влизането ни в еврозоната е 2026 г. Според доклада на Брюксел страната ни отговаря на три от Маастрихтските критерии за присъединяване към еврозоната, но все още не изпълнява целите за устойчивост на цените.